25.07.2023, 18:36
RETSEPTID | Kodumaine supertoit: punased ja mustad sõstrad väärivad taasavastamist
(6)Endistel aegadel peeti enesestmõistetavaks, et aias oleks vähemalt paarkümmend sõstrapõõsast. Marjade korjamist, mahla aurutamist ja mooside keetmist jagus siis mitmeks nädalaks. Viimasel ajal pole aga sõstrad enam nii populaarsed, sest mahla on mugavam osta poest, moosides aga häirivad sööjaid sõstarde seemned. Ometi tasub sõstraid süüa ja talveks talletada, sest tegu on võimsa biokeemilise koostisega marjadega, millest saab organismile vajalikke aineid ja mis aitavad isegi tervisehädade korral.
FOTO:
Näiteks leidub mustades sõstardes C-vitamiini 400 mg 100 g kohta ja sellest suurem näitaja on vaid kibuvitsamarjadel. Punaste sõstarde C-vitamiini sisaldus on mustade omast ligi viis korda väiksem, kuid sisaldavad rohkelt P-vitamiini ehk tsitriini, samuti parkaineid, kaaliumiühendeid, kaltsiumi, fosforit, rauda, joodi ja tsinki.
Oled juba tellija?