04.10.2021, 19:00
Eesti teadlane avastas parima õunamahla valmistamise mooduse
(17)Õunamahla hea maitse sõltub õunapressi tüübist ning teatud seisundis ubinaid ei tohiks tervisele kahjulike ühendite tõttu pressimiseks üldse kasutada, selgus Eesti Maaülikoolis kaitstud doktoritööst. Maaleht avaldab arhiivist eelmisel sügisel avaldatud loo.
FOTO:
Õunte tervislikkus on üldteada, väga vähe on aga räägitud õunatoodetes esinevatest mürgistest mükotoksiinidest, mis tekivad hallitusseente toimel. Neist peamine on patuliin, mis võib põhjustada inimestele neuroloogilisi, immunoloogilisi ja seedetrakti häireid ning olla potentsiaalne genotoksiline ja kantserogeenne ühend.
Doktoritööst selgub, et teatud tundemärkidega õuntel võib patuliin tekkida ka siis, kui õuntel puuduvad märgid seenhaigusega nakatumisest. Loe, millistest õuntest ei tohiks õunamahla valmistada.
Oled juba tellija?