Nii tõdeti korduvalt Rakvere linnavalitsuse Valges saalis 75aasta vanuse rahvatantsukollektiivi sünnipäeva veebinäitust avades ja avalikult kättesaadavaks tehtud materjali rohkust ning sisukust uudistades.

Nüüd on veebis nähtavad enam kui 3000 fotot aastaist 1946-2021. Aga ka aegade taguseid ajaleheväljalõikeid, kontserdikavasid, vahvaid dokumente. Mälestusi hingeminevatest ja kentsakatest juhtumitest üle aegade.

Rääkimata kümnetest tundidest videomaterjalist, mille hulgast vanim on 1986. aasta juubelikontserdi amatöörkaameraga tehtud salvestus.

Raamatukoguspetsialistist rahvatantsija Lea Lehtmets, keskel, oli see, kes tuli välja veebinäituse ideega teadmata siis, et materjali kokku- ja väljapanekuks kulub aastajagu tööd.

"Leidsin, et meie väärika Tarvanpää väärika juubeli näitust võiks saada kauem uudistada kui vaid vaid ühel juubelikontserdi päeval kusagil seina peal," selgitab veebi viidud näituse idee autor, rahvatantsijast raamatukogutöötaja Lea Lehtmets rõhutades innovatiivse lähenemise vajalikkust.

Ta rõõmustab, et nüüd saab tantsijate aastase aatetöö viljana kokku pandud näitust uudistada igaüks igal ajal ja igas paigas, kus internet levib.

Lehtmets lisab: "Nüüd, kus me väärtuslikud materjalid on suures osas digiteeritud, pole enam ohtu, et need kuidagi kahjustada saaks või kaotsi läheks."

Näitus, mille loomises lõi kaasa mitukümmend Tarvanpää liiget ja vilistlast on nähtav siin.

Tuleb ainult aega varuda, et Virumaa tantsuajaloosse süüvida.

Näitusega koos valmis kogunisti 16kuu kalendaariume sisaldav Tarvanpää kalender, kus vaheldumisi nii tänaseid talletusi, mälestusi kui ka ajaloolisi fotosid.

75aastases Tarvanpääs on enam kui sada tantsijat alates koolieelikutest kuni kaheksanda kümne käijateni.