Sissetulekuna arvestatakse palka, pensioni, saadud elatist, renti, dividende, saadud toetusi (sh lastetoetused, töövõimetoetus, loovisiku toetust, asendus- ja järelhooldus toetus), väljamakseid pensionifondidest, hüvitised (nt tööõnnetuse hüvitis, vanemahüvitis, haigushüvitis, töötuskindlustushüvitis, kutsehaiguse hüvitis jne), tulumaksu tagastust, töölähetuse päevarahad, isapuhkus.

Arvestatakse ainult nende kuude sissetulekut, mille energiakulude tarbimise katteks toetust küsitakse. Kui näiteks kinnisvara müügi raha laekus suvel, siis septembrikuu tarbimise katteks toetust küsides seda üldse ei vaadata. Kui raha laekub näiteks septembris (tõstes sissetulekud üle toetuse saamiseks vajaliku määra), siis on võimalik teiste kuude eest ikkagi toetust taotleda.

Pere sissetulekutena võetakse arvesse ka toetused, mida makstakse regulaarselt (näiteks hooldajatoetus, lapsehooldustasu, üksikvanema lapse toetus). Samuti loetakse sissetulekuks rahaline pärand.

Erandid, mida sissetulekuna arvesse ei võeta

  • Riigi või omavalitsuse makstud ühekordsed toetused. Näiteks ei arvata sissetuleku hulka omavalitsuse makstav täiendav sotsiaaltoetus, sünnitoetus, matusetoetus, üksi elava pensionäri toetus.
  • Kuigi arvesse võetakse lastetoetused, siis arvesse ei võeta puudega lapse toetust, puudega tööealise inimese toetust, puudega vanaduspensioniealise inimese toetust, õppetoetust ja täienduskoolitustoetust. Tähele tuleb aga panna, et puudega vanema toetus, mida makstakse samuti puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse alusel, arvestatakse perekonna sissetulekute hulka.
  • Omavalitsuse õigusaktide kohaselt perekonna sissetulekust sõltuvaid või konkreetse teenuse kulu kompenseerimiseks määratud omavalitsuse poolt makstud perioodilisi toetusi, näiteks lasteaia ja koolilõuna toetus, lasteaia kohamaksu toetus, lapsehoiutoetust.
  • Üldiselt ei arvestata sissetulekute hulka PRIA ühekordseid toetusi, v.a juhtudel, kui toetuse saajaks on FIE.
  • Riigi tagatisel antud õppelaenu.
  • Tööturuteenuste ja toetuste seaduse alusel või struktuuritoetuste vahenditest makstud stipendiumi ning sõidu- ja majutustoetust.
  • Õppetoetuste ja õppelaenu seaduse alusel makstud põhitoetust, vajaduspõhist eritoetust, vajaduspõhist õppetoetust ja õppeasutuse moodustatud eritoetuse fondi vahenditest makstud toetust.
  • Töist sissetulekut, mille on saanud põhikoolis, gümnaasiumis või kutseõppe tasemeõppes õppiv keskhariduseta laps kuni 19-aastaseks saamiseni või pärast 19-aastaseks saamist kuni jooksva õppeaasta lõpuni või õpilase kooli nimekirjast välja arvamiseni.
  • Õppimist ja töötamist soodustavaid stipendiume ning toetusi.
  • Konkreetse kulu või kahju katmiseks saadud hüvitisi.
  • Lähedastelt toimetuleku parandamiseks saadud rahalisi toetusi ja kingitusi. Pane tähele! Kui vanemad on lahku läinud ja üks maksab teisele laste ülalpidamiseks raha, on tegemist elatisega ning seda ei loeta lähedaste makstud toetuseks.