Film „Pimedad aknad”

Kell 19.50 jõuab vaatajateni saade „Kaadris: Pimedad aknad”. 1968. aastal valminud mustvalge mängufilmi "Pimedad aknad" tegemist meenutavad lavastaja Tõnis Kask, monteerija Elvira Mutt ning osatäitjad Astrid Lepa ja Tõnu Mikiver. Kommenteerivad näitlejatele uue hääle andnud Evelin Võigemast (Ada Lundver), Argo Aadli (Jaak Tamleht) ja Ott Aardam (Ao Peep) ning luuletaja Jaak Wimberg Urmet.

Seejärel on „Pimedad aknad” ekraanil. Lugu kahest eesti maatüdrukust – Maarjast ja Leedast – ning nende elukäiku määravatest inimestest, nende tehtavatest valikutest, otsustest ja oma armastuse leidmisest. Linnas ootab tüdrukuid hoopis teistsugune saatus, kui nad ette arvata oskasid. Filmi tegevus leiab aset mõni päev enne Saksa okupatsiooni lõppu Eestis, Teise maailmasõja ajal, septembris 1944. aastal.

Baltisakslane Gert, kunagine Tallinna koolipoiss, on läinud Hitleri kutsel Saksamaale ja jõuab nüüd tagasi Eestisse Saksa eriteenistuse ohvitserina. Tallinna tänavarägastikus varjab end aga julgeolekuteenistuse poolt tagaotsitav Mati – Mees Haua Äärelt.

"Pimedad aknad" valmis kolmejaolise miniseriaalina. Film ja selle originaalmaterjalid hävisid peaaegu täielikult 1976. aastal Eesti Televisiooni filmilao tulekahjus. Aastatel 2005–2007 taastas Tõnis Kask filmi pildi Minskist leitud venekeelse koopia järgi, monteeris pildirea lühemaks, nii et kolmest jaost sai üks täispikk film. Kuna eestikeelsed helisalvestused olid samuti hävinud, osa näitlejaid meie hulgast lahkunud või siis pea 40 aastat vanemaks saanud, pidid rollid sisse lugema uued näitlejad. Filmi stsenaariumi aluseks on Lilli Prometi 1961. aastal ajakirjas Looming ilmunud kinojutustus "Pimedate akende ajal". Peaosades mängivad Marianne Leover (Maarja), Ada Lundver (Leeda), Jaak Tamleht (Gert) ja Ao Peep (Mati).

Õhtutund kirjanikuga

Saates „Õhtutund kirjanikuga”, mis esmakordselt oli ETV eetris 1987. aastal, vestleb Lilli Prometiga Peeter Hein. Saatekülaline jagab televaatajatega oma arvamusi elust ning kirjutamisest.

Kell 22.25 jätkub „Teemaõhtu” Lilli Prometi jutustuse ainetel valminud telefilmiga „Ühe suve akvarellid” (1966). Osades teevad kaasa Albina Kausi, Katrin Välbe, Aarne Üksküla, Helgi Ilo ja Eldor Valter.

„Teemaõhtu” lõpetuseks jõuab kell 23.20 eetrisse „Tütarlaps mustas”. 1967. aastal valminud filmi stsenarist Lilli Promet ja režissöör Veljo Käsper käsitlevad usuteemat Eesti külas pärast Teise maailmasõja lõppu, s.o ajal, mil usust avalikult rääkida ei saanud, küll aga tegutses kristlikke usulahke, ning nagu filmi loost selgub, polnud sugugi mitte kõik kristlased alati inimsõbralikud.

Osades mängivad Gerlinda Kopelman, Juozas Budraitis, Lisl Lindau, Viiu Härm, Jüri Järvet, Evald Hermaküla, Ellen Liiger jt.