Taliuinakust ärganud karud on tavapäraselt näljased ja otsivad toitu.

Jahimeeste hinnangul elab Eestis vähemalt 1000 karu ja asurkond on väga heas seisus. Pruunkarude arvukus oli aga väga väike alles sajandi eest, kui Alutaguse metsades elas alla 30 looma.

Viimastel aastatel on karu toidulaud olnud sigade Aafrika katku tõttu rikkalik, sest karu armastab raibet rohkem kui värsket liha. Karu on Eestis jahiuluk, keda kütitakse kahjustuskohtades ning inimpelguse säilitamiseks.

Karude jooksuaeg kestab mai keskpaigast juuni keskpaigani. Talveuinak algab tavaliselt novembris ja kestab märtsi-aprillini. Pojad sünnivad karul reeglina jaanuaris. Vastsündinud on väga pisikesed ja nende sünnikaal ei ületa poolt kilogrammi.

Enim karusid elab Virumaal ja Jõgevamaal. Tagamaks karude ühtlast levikut Eestis, välditakse emakarude küttimist lõunapoolsetes maakondades.

Karu toitu otsimas.
Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid