Tartu biokompetentsi keskuse BioCC teadlased avastasid, et mustikas võib sobida tervist toetavaks lisandiks vere suure kolesteroolisisalduse alandamisel. Teisalt on seda imemarja Eestimaal vähe, kuna mustikad on marjad, mida eksporditakse teistesse riikidesse kõige rohkem.
Eesti isevarustatus kodumaiste marjade ja puuviljadega on langenud 6,4%ni, aga needki vähesed aiandites kasvanud või metsadest korjatud marjad on suurepärane terviseamps tarbijale ja väga nõutud toore nii farmaatsiatööstustele kui mahlade-siirupite valmistajatele.
„Mustikat peetakse väga kasulikuks marjaks. Alati tuuakse välja tema kõrge antioksüdantide sisaldus, enim on kirjeldatud mustika kasulikku toimet südame-veresoonkonna haiguste ja teise tüübi diabeedi riskide vähendamisel,“ rääkis Rätsep ning lisas, et nüüd tõid uuringu tulemused esile ka mustika-lutsernijoogi mõju inimeste kolesteroolitasemele.