Peipsiäärsed rääbiseretseptid ahvatlevad kokkama
Rääbisepiirak
Vaja läheb:
1 pätsi jaoks paras ports kodust leivatainast
umbes 500 g rääbiseid tervelt või suuremaid fileedena
soola
pipart
1-2 loorberilehte
Valmistamine:
Vanal ilusal ajal roogiti väiksemad kalad puhtaks, alles jäeti pead, sabad ja uimed, pandi veidi soola. Poolest leivataignast vooliti paras pätsisuurune põhi, kalad laoti põhjale, vahele pipart ja loorberilehte ning ülejäänud tainast kaas peale. Küpsenud piirak lõigati lahti, pealmine koorik söödud koos kaladega, alumine oli mõnusalt kalamahladest läbi imbunud. Rääbisega väga hea!
Rääbise äkine oblika- ja oblikaõliga
Vaja läheb:
Endale sobivas koguses rääbisefileed
Soola
Suhkrut
Pipart
Oblikad
Valmistamine:
Lõika rääbisefileest sobiva suurusega tükid ja tõsta nad klaaspurki. Lisa juurde hakitud oblikas, jämedam sool, purustatud pipar ja veidi suhkrut. Pane purgile kaas peale ja raputa segu jõulisemalt umbes 5-10 minutit (purgist kaob toore kala lõhn).
Soola ja pipra kogus sõltub enda maitse eelistustest, ent äkine võiks olla särtsakas.
Serveeri röstsaial või saial ning lisa paar tilka oblikamaitselist õli.
Praetud rääbis kukeseenekastme ja „malosol"- hernestega
Vaja läheb:
Keskmise suurusega rääbiseid
Kukeseeni või veidi paremaid metsaseeni
Värskelt hapendatud herneid
Valmistamine:
Prae maisijahus paneeritud puhastatud rääbised ilusaks kuldpruuniks.
Prae seened ohtras võis, püreesta.
Päev enne hapenda värskeid herneid, täpselt nagu teeksid hapukurki.
Serveeri värskelt praetud rääbis seenepüree-mütsikesega, kuhu on lisatud vähehapendatud herned.
Soovitame serveerida koos maheda kodukootud napsiga.