Kampaania-aastale tagasi vaadates saab teha kokkuvõtteid: näiteks jõulude ja vabariigi aastapäeva aegu kasvas kala ja kalatoodete müük eelnevate aastatega võrreldes tublisti.

Tulemuste mõõtmisel selgus, et need, kes olid kampaaniat märganud, olid seejärel ka mõnd uut kala või kalaretsepti proovinud. Meeldiva üllatusena on paljude jaoks selgunud, et lisaks tuttavatele – ja küllalt kõrge hinnaga! – punastele kaladele on meie poodides ja laatadel palju teisi kalu, mis on märksa taskukohasema hinnaga, kuid samas väga maitsvad.

Nii võib näiteks praegu soovitada hooajalise kalana meritinti, mis on tõeline delikatess ja paljude pärnakate jaoks peaaegu kultuskala ning kevadekuulutaja. Mõnusaid ja lihtsaid tindikalaretsepte leiab huviline leheküljelt kalatoidud.ee.

Kalasõprade noor põlvkond

Lastele tutvustab kalu ja kaladest valmistatud toite kampaania „Kala kõlab hästi” maskott, tore punane kassipreili Siia-Miia, keda võib julgelt kutsuda erinevatele üritustele.

Koolinoorte kalaroogade kokanduskonkursile laekus aastaga üle 200 retsepti, mille alusel on toite valmistatud küll koos klassi, kokandusringi, pere või sõpradega. On vana tõde, et kui laps teeb oma kätega toidu valmis, siis ta seda ka sööb – ning koos temaga tavaliselt ka tema pere või sõbrad. Kampaanias osalesid aktiivselt nii eesti- kui ka venekeelse õppekeelega koolid.

Konkursi auhindadest kõige võimsama loosis Siia-Miia oma õnneliku käpaga juba välja – privaatkokkamine koos Estonia Hotel Resort and Spa restorani Noot peakoka Rudolf Visnapuuga. Peauhinna-õnn naeratas Saku gümnaasiumi 5.f klassi ahvenatakodele ning Prangli põhikooliõpilaste tursakotlettidele. Väärib märkimist, et viimaste retsept on pärit tiimis olnud Prangli lapse vanaemalt, kes oli selle saanud omakorda oma vanaemalt – seega sai iidne retsept koos uue põlvkonna kalasõpradega endale uue elu.

Väljakutse eesmärk oli innustada noori rohkem kalatooteid proovima ja kinnistada neis teadmine kala kasulikkusest. Vaadates retseptide hulka ja lugedes rõõmsaid lugusid erinevate kalatoitude valmimisest, saab nentida, et noored on kalaletid edukalt üles leidnud ning oskavad seal pakutavast ka maitsvaid kalaroogasid valmistada.

Prangli põhikooliõpilased peakokk Rudolf Visnapuuga

Kalatrammiga kala ostma

Ent kala kõlab hästi ka täiskasvanute jaoks. Nii näiteks sõidab Tallinnas kalatramm, millega saab sõita kalaturule, poodi ja mere äärde.

Kalatrammi kordumatuks võluks on üle kahe kuu vahelduvad kalatoitude retseptid. Retseptid võib trammist kaasa võtta ja teel koju poest läbi põigata, et uue toidu jaoks vajalikud ained kaasa osta.

Retseptid on hooajalised – kuna praegu on räimehooaeg, keskenduvad räimetoitudele ka kalatrammi retseptid.

Lisaks said kalatrammiga sõitjad osaleda loosimises, kui tegid kalatrammist või endast trammis koos retseptiriputiga foto ja laadisid selle kampaaniakeskkonda.

Lõheburgeri lugu
Egor Stulov

Meie kodu külmkapist võib leida päris tihti kala ja mereande, kuid vahel ei maitse need mulle üldse. Vennale ka mitte. Miks ema-isa seda kraami siis ikka koju ostavad? Miks ema-isa vaeva näevad, et kalast õhtusööki teha, kui saaks selle asemel hoopis burksi tellida ja kogu perega nautida? Hmm, kas saan olukorda kuidagi mõjutada?

Öeldud-tehtud! Jõudsin koolist tavalisest varem ja võtsin asja enda kätte! Mul vedas, et kalafilee oli juba tükkideks lõigatud (eks vanematel olid oma plaanid, hehe). Juurikaid on meil kodus ka kuhjaga ja burksikuklid ostsime vennaga oma taskuraha eest. Kuna aitan vanemaid aeg-ajalt toidu valmistamisega, oskan juba ammu meie pliiti kasutada ja ka burksi valmistamist olen mitmeid kordi näinud. Kõige raskem osa oli vist nõude pesemine lõpus, aga venna aitas! Vanemad olid küll üllatunud, aga toit maitses nii hästi, et sain isegi väga kiita.

Allikas: kalatoidud.ee

Jaga
Kommentaarid