“See laev oli suurim, mis neil oli… Ja me hävitasime selle!” ütles 22-aastane Juri Kolesan, kes ootas 2,5 tundi, et saada endale 30 margist koosnev komplekt.

Sõjalaev uppus neljapäeval pärast plahvatust ja tulekahju, mille põhjustas Ukraina raketirünnak.

Raketiristleja kogus kurikuulsust Venemaa sissetungi alguses Ukrainasse, kui selle meeskond kutsus Ukraina piirivalvurite üksust alla andma, kes trotslikult keeldusid.

Juhtum sai kiiresti Ukraina vastupanu sümboliks.

Ukraina postiteenistus käivitas märtsis konkursi juhtumi margil kujutamiseks ning võitjaks valiti rahvahääletusel Lvivi disaineri Boris Grohi töö. Juba eskiis ise sai palju tähelepanu ning muutus populaarseks ammu enne seda, kui mark jõuti välja anda.

Seda hakati isegi tätoveerima:

Rahvuslikud tätoveeringud on kuu algusest väga populaarseks muutunud.

“Tahtsime trükkida rohkem, kuid Kiievis toimunud pommiplahvatus mõjutas tehase tööd ja me ei jõudnud soovitud kogust valmis,” ütles Ukraina postiteenistuse ametnik Igor Smeljanski.

Praegusel hetkel on margid üle maailma saadaval internetikeskkonnas e-Bay. Markide hinnad on erinevad, kollektsionääridele mõeldud komplekte müüakse juba kuni 2000 dollariga. Kõige odavam paistis olevat üksikmark, mille hind algab keskmiselt 50 dollarist, kuid levinud hind on 100 dollarit margi eest.

Ka eestlased on Ukraina sõja margile pannud. Märtsis, täpselt kuu aega peale sõja algust andis Omniva välja erimargi “Au Ukrainale!”, mis tekitas elevust siia jõudnud ukrainlastes, kes ostsid neid lausa poognate kaupa.