"Uued prügikastid on väiksemad, kui need suured konteinerid, mis eelmise aasta lõpus eemaldati. Need on mõeldud autos tekkiva prügi viskamiseks," selgitas Tükk. Uued prügikastid on erineva suurusega (140-660 liitrit) ning see sõltub sellest, kui tihti konkreetses asukohas jäätmeveo ettevõte neid tühjendamas käib.

Transpordiamet eemaldas käesoleva aasta alguses parklatest 63 suurt prügikonteinerit, kuna väga paljudel juhtudel tassiti prügikastid koheselt pärast nende tühjendamist erinevaid olme-, sega- ja ehitusjäätmeid täis ning prügi jäeti ka nende ümbrusesse vedelema. „Kõik see viis lõpuks selleni, et prügikastide ümber tekkisid miniprügimäed,” märgitakse ameti teates.

Riigiteede ääres on praegu ca 550 väiksemat prügikasti, mis on mõeldud teekonnal tekkinud väikesodi ära viskamiseks, kuid enimkülastatavates parklates on tekkinud vajadus täiendavate prügikastide järele.

Paraku on Tüki sõnul näha, et parklate prügikaste kasutatakse jätkuvalt kodus ja suvilas tekkivad olmeprügi ladustamise kohtadena.

"Uute prügikastide ümber tekkis esimese ööpäevaga prügimägi," nentis Tükk. "Tahan täna, mil paljud Eestimaa inimesed on väljas oma kodukanti korrastamas ja prügist puhastamas, panna kõigile südamele, et hoiame heakorda ka teeäärsetes parklates ja kasutame uusi prügikaste sihtotstarbeliselt sõidu ajal tekkiva väikeprügi ära viskamiseks".

Tükk avaldas lootust, et kui uued parklatesse sobivad prügikastid paika saavad, kasutavad inimesed neid sihtotstarbeliselt ning kevadised metsaalused püsivad ilusad ja puhtad ka parklate ümbruses.