Ühiselt avasid nad teisipäeval Tartus Aparaaditehases asuva tARTu galeriis näituse „Päästik /Тригер/Trigger”, kus osaleb 38 Ukraina kunstnikku ning külalisena ka seitse Eesti loojat. Ning äsja selgus, et vedurit juhtiv duo pälvis Eesti Kultuuri Koja tunnustuse.

Seoses sõjaga Ukrainas otsustati Kultuuri Teo konkurssi 2021 mitte välja kuulutada ja suunata auhind Eesti-Ukraina kultuurisidemeid hoidvale tandemile ja Hersoni kunstnike fondile.

Auhinna mõtte algataja Egge Kulbok- Lattik ütles, et selleks silmapaistvaks tandemiks valiti Ukraina kunstnik Viktoria ja Eesti kultuuritegelane, Voronja galerii asutaja Raul Oreškin, kes kogub raha Ukraina kunstnike heaks ja vahendab informatsiooni Hersonist.

Auhinnafond jagunes järgmiselt: 1500 eurot määrati Ukraina kunstnikule Viktoriale – vapruse eest sõja kajastamisel ja näituse "Päästik / Тригер / Trigger" kureerimise eest Tartus; 1500 anti eurot Raul Oreškinile sidemete hoidmise eest Ukrainaga, teedrajavate värskete ideede ja nende realiseerimise eest. 2000 eurot läks Heategevusfondile Hersoni linna kunstnike toetuseks.

Teisipäeval, 31. mail toimuva auhinnatseremoonia avab Eesti Kultuuri Koja välk-konverents “Muutuv maailm. Kuidas edasi?” Pärast autasustamist järgnevad paneelarutelud ühiskonnas põletavatel teemadel, sõna saavad Eva-Maria Liimets, Jonatan Vseviov, Marju Lauristin, Andres Puustusmaa, Ülle Madise, Kristiina Ehin, Mihkel Kunnus, Jelena Skulskaja jpt.

Iga teos on täis julgust

Alates 24. maist on tARtu galeriis üleval näitus, kus saab kogeda maale, graafikat, illustratsioone, kollaaži, tänavakunsti, kalligraafiat ja videokunsti, mis väljendavad loojate emotsioone Venemaa sõjategevuse osas Ukrainas. Oreškin tõdeb, et kuna sõjakoldest ei õnnestunud originaalteoseid kätte saada, on näitusel esindatud vaid mõned üksikud originaalid. „Enamus teostest jõudsid meieni digifailidena, mis said kohapeal prinditud lõunditele“.

Oreškin ütleb, et avamispidu oli eriline, sest peategelased, Ukraina kunstnikud, osalesid avamisel üle veebi ja sealgi pidid nad oma nägu varjama, kuna paljud neist elavad Ukraina okupeeritud aladel, kus aktiviste ja kultuuritegelasi arreteeritakse. On olnud isegi inimeste kadumisjuhtumeid ja piinamisi. „Avamisel kuulsime vaid Ukraina kunstnike hääli ja see oli omamoodi sümboolne, sest loojate sõnum oli ühtne. Praegu on väga oluline olla ärakuulatud. On oluline, et sõnumid Ukrainast jõuaksid kohale ja näitusevormis kunstnike sõnumid Tartu publikuni ka jõuaks.”

Näitust kureeris Ukraina kunstnik Victoria, kelle perekonnanime tema turvalisuse pärast enam ei kasutata, tegi näituse organiseerimisel koostööd kaasaegse kunsti festivali „Myceleum“ meeskonnaga. Toimus avatud konkurss, kuhu kandideeris ligi 80 kunstnikku ja neist valiti näitusele 38 looja teosed. Viktoria ütles näituse avamisel läbi videosilla, et Ukraina kunstnikud on omamoodi kangelased, nagu kohalik armeegi, võideldes Ukrainas ja rahvusvaheliseltki täiemahulise sõjategevuse vastu, ainult, et loojate käes pole mitte relvad, vaid pintslid ja pliiatsid.

Kõik tahavad elada

„Kõige suurem väärtus „Päästiku“ näituse avamisel Tartus seisneb minu arvates selles, et Ukraina kunstnikud on saanud hoolimata täiemahulisest sõjategevusest, mis Ukrainas praegu toimub, tegeleda erialase tööga - luues uusi teoseid, viies läbi avatud konkursi ja pannes kokku näituse.” Teine oluline väärtus seisneb tema hinnangul selles, et need kunstikeelde tõlgitud sõjakogemused jõuavad Eesti publikuni, kus meil on võimalik neid turvalises keskkonnas jälgida. „Loodame väga, et ühel hetkel on see taas võimalik Ukrainas ka”, avaldab Oreškin ja kutsub näitusele tulema ning töid ostes Ukraina kunstnikke toetama.

Victoria sedastas, et ennekõike räägib näitus inimeste tahtest elada. „Kuigi esimene sõjapäev ühendas omavahel kõik ukrainlased, on nüüdseks meie teed läinud tavapärasesse rütmi. Meil on sarnased mured, kuid igaüks meist peegeldab neid erinevalt. Iga järgmine päev, mil sõda jätkub, elame me edasi, tunneme rõõmu ja kaotust, armastust ja viha, lüüasaamist ja võitu. Me võitleme jätkuvalt, et siin maailmas elada,“ ütles näituse kuraator Viktoria.

Näitust saab vaadata T-R 12-18 ja L 12-16 ning jääb avatuks kuni 2. juulini 2022

Jaga
Kommentaarid