Küll on seda olud, milles ta töötab, ja inimesed, kellega ta päevast päeva kõrvuti askeldab.

Üks neist on Rita Kadilkina, eestlanna, kelle juures Krasnodarka külas Krimmi õpetajad järjepanu elavad.

Vettehüppajad

Tiina Rekand pole ju esimene ega ainus: enne teda on Aleksandrovka koolis õpetanud Merge Simmul, Raina Reiljan, Helle Aunap, Enda Trubok, Päivi Remme. Terve galerii isiksusi ning ilmavaateid.

Üks on neis naistes ühine — Krimmi õpetama läinud on nagu vettehüppajad. Kusjuures sellised, kes ei tea, kui kõrge on hüppetorn või kui sügav vesi.

Lihtsalt hüppad siin bussi või lennukile ja hüppad Krasnodarka külas välja. Bussist siis, lennuvälja külas pole.

Krasnodarka külas pole veel väga paljusid asju, selgub filmi vaadates. Ning väga palju on teistmoodi.

Näiteks käsitsi lüpstud piim, mille päevinäinud Žiguliga kimav kokkuostja kaasa viib. Või koer, kes pistab nahka kommid, mille Rita Kadilkina küla taha lähedaste haudadele on toonud. Või see, et mõni kohalik räägib siin eesti keelt. Kui ta muidugi leiab kellegi, kellega rääkida.

Tuul puhub ka Krasnodarkas hoopis teistmoodi. Kogub tühjadel väljadel hoogu ja tuleb siis hooga, veeretades koerte söögikausse, lõgistades aialippe ning käimlate uksi. Välikäimlate muidugi, mismoodi te siis külaelu ette kujutasite?

Vahur Laiapea näitab kõike parajalt tõetruult, samas otsekui küsides, miks teie (õpetajad) või meie (Eesti Vabariik) seda kõike teeme.

Miks me saadame energiat ja raha piiri taha? Jah, paljud inimesed on siin tõesti eesti juurtega, aga võrad on sirutunud ikka väga kõrgele vene tegelikkusse. Mitte Ukraina, vaid just vene omasse. Ja just väikese tähega.

Minu inimesed

Kaamera vääratab “Krimmi õpetajas” paar korda ka neile tegevusliinidele, mis otseselt kuhugi ei vii, põhiliselt sihib seda, mis meid kõiki seob. Mis võimaldab Chalice’il laulda “Minu inimesed…” ning Tiina Rekandil seda Krimmis kuulata.

Kes need “minu inimesed” siis on? Veerandsada noort, kes tänavu Aleksandrovka koolis eesti keele tunnis osalevad. Trobikond tüdrukut, kes mitu eestikeelset laulu ja eestipärast tantsu selgeks õppinud. Krasnodarkalased, kes kuuluvad kohalikku
eesti seltsi ja maksavad usinalt liikmemaksu.

Ja krasnodarkalased, kes oma grivnadest seltsi kasuks nii usinalt ei loobu, aga on usinalt kohal siis, kui jagatakse Tartust saadetud T-särke, mida siin futbolka’deks kutsutakse.

Ja lõpuks on Rita Kadilkina, Tiina Rekandi ning sedakaudu meie kõigi “minu inimesed” ka kõik Aleksandrovka koolilapsed, kes direktori juhtimisel alustasid järjekordset õppeaastat pidulike käsklustega “Joondu” ning “Valvel!”.

Nad on lihtsalt veidi teistmoodi inimesed.

Krimmi õpetaja 

- 53 minutit pikk dokumentaalfilm Krimmi Aleksandrovka kooli eesti keele õpetajast Tiina Rekandist ning Krasnodarka küla eestluse kandjast Rita Kadilkinast, kelle esivanemad 1860. aastatel Järvamaalt Krimmi rändasid. 

- Autor ja produtsent Vahur Laiapea. 

- Filmistuudio Ikoon. 

- Esilinastus 11. novembril Tartus haridus- ja teadusministeeriumis, teine linastus Rapla kultuurikeskuses
20. novembril.