Mis on kiropraktika?

Tuleb tunnistada, et orienteerumine erinevates manuaalterapeutilistes vooludes ei olegi nii lihtne. Rahvasuus nimetatakse kondiväänajateks nii manuaalterapeute, naprapaate, osteopaate kui ka kiropraktikuid. Eristamise teeb keeruliseks asjaolu, et tugi- ja liikumiselundkonna struktuuride (lihaste, liigeste, kõõluste, sidemete, lülisamba) tervisehädade korral kasutavad eelpool nimetatud terapeudid ravi eesmärgil tavainimese seisukohast sarnaseid, kätega sooritatavaid menetlusi- manipulatsioone patsiendi kätel, jalgadel, lülisambal jne. Ehkki tugielundite manuaalse korrektsioonravi meetodite erinevus seisneb ravimeetodi kontseptsioonis ning manuaalterapeutiliste võtete erinevas tehnikas, lisab omajagu segadust see, et ka alasiseselt esineb teatavaid erimeelsusi ideoloogias ja koolituses.

Rainer Kägo esindab Skandinaaviamaades omaks võetud kiropraktilist lähenemist tugi- ja liikumiselundkonna haiguslike seisundite raviks. Hea tavana kasutatakse vaid teaduspõhiseid ravivõtteid. Skandinaavia kiropraktikud ei tunnusta kiropraktika ajaloolise “isa” Daniel David Palmeri (1845–1913) teooriat, et 95% haigustest on tingitud selgroolüli paigalt nihkumisest ja haiguste raviks on vaja lüli kohale lükata. Täna ei kahtle keegi, et nakkushaigusi põhjustab ikka haigustekitaja tungimine organismi, südameinfarkti pärgarteri ummistumine trombiga, luumurru ülemäärane löögijõud jne. Kõiki haigusi ei ole võimalik ravida pelgalt manuaalterapeutilisi võtteid kasutades.

Tänapäeva teaduspõhine kiropraktika keskendub luude, liigeste, lihaste ja kõõluste-sidemete haiguste või vigastuste ravile spetsiifiliste manipulatsioonide ja ravivõimlemise ehk füsioteraapia abil.

Kui püüda üldistada kiropraktiku tegevust, siis iseloomustavad seda kolm võtmetegevust:

- tugi-liikumiselundite funktsiooni hindamine ja analüüs,

- erinevate manuaalteraapia ja füsioteraapia meetodite rakendamine,

- probleemist lähtuva personaalselt disainitud harjutusvara koostamine.

Esmatähtis on käe-, jala-, kaela- või seljavalu põhjuse väljaselgitamine, analüüs, miks ühe või teise liigese liikuvus on piiratud või lihase jõudlus madal või miks on kujunenud vildakas liigutusemuster. Lonkamine võib olla nii puusaliigese kulumuse, tuharalihase närvivarustuse häire kui ka veel kümne põhjuse tagajärg. Sõrmede tuimuse ja nõrkuse põhjus võib peituda lülisamba kaelalülide liigeste kulumuses, õlapõimiku (närvide kogumik kaela-õlavöötme piirkonnas) kahjustuses aga ka närvi kulgemise luuliste tunnelite ahenemises küünra või randme osas.

Kiropraktik kasutab mitmeid manipulatsioonimeetodeid. Üheks erinevuseks osteo- ja naprapaatidest on madalaamplituudilise manipulatsiooni kasutamine (ingl k HVLA – high velocity low amplitude). Manuaalne manipulatsioon parandab probleemse piirkonna verevarustust, liigeste liigesvedeliku produktsiooni, timmib närvide ja lihaste omavahelist koostööd. Ravi tulemusel leevendub valu, paraneb liigeste liikuvuse ulatus, lihasjõud, liigutusevõi kõnnimuster, tasakaal ja rüht. Sportlastel paraneb liigutuste soorituslik täpsus ja jõud, väheneb vigastuste risk ja võib seeläbi resulteeruda saavutuste paranemisega.

Kiropraktika oluline osa on just patsiendi vajadusele vastavate harjutuste disainimine ja treeningkava koostamine. Ilmselt on nii mitmedki seljavalutajad kogenud, et brožüüridest või ka interneti avarustest kättesaadud harjutuste tegemine ei anna oodatud tulemust. Harjuta palju tahad, selg ikka valutab! Tulemus saavutatakse aga õigete harjutuste õigel ja regulaarsel sooritamisel. Kiropraktiku roll ongi professionaalsete nippidega muuta lihtne harjutus personaalseks ja tulemuslikuks.

Kellele soovitada kiropraktikat?

Kiropraktiku vastuvõtule suunatutest rõhuva enamuse moodustavad seljahaiged. Ägedalt tekkinud selja- või kaelavalu on võimalik lahendada ka ühekordse protseduuri abil. Kroonilise selja- ja kaelavalu all kannatavad patsiendid saavad tõhusat abi kiropraktikast, kuid tuleb arvestada, et raviprotsess on pikem. Ainult kiropraktiku väljaõpe lubab sooritada manipulatsioone lülisamba kahe ülemise kaelalüli vaevuste korral. Tasub rõhutada, et lülidevahelise diski väljasopistumisel ei manipuleerita kahjustuse piirkonda. Segment, kus lülivaheketas välja sopistub, ei ole tihti probleemi põhjus, vaid kinesiodünaamilise ülekoormuse tagajärg. Kiropraktik üritab aga kõrvaldada põhjuse. Nii mõnedki seljahaiged on ravijärgselt rõõmustanud, et on pääsenud operatsioonist. Alati pole siiski võimalik operatsiooni vältida ning kiropraktik on pädev spetsialist saatmaks operatsiooni vajavad patsiendid kirurgi vastuvõtule.

Vähem on teada, et kiropraktiku juurde on mõtet pöörduda, kui kannatatakse liigeshädade all. Nn külmunud õla korral, kui õlg valutab öösiti ning käe liikuvus õlast on piiratud nii ette, taha kui ka küljele, saadakse kiropraktikaga häid tulemusi. Arvutiga töötavatel inimestel laialt levinud sõrmede tuimust ja randmevalu ning kaela-õlavöötme lihaste ülemäärast pingsust on võimalik leevendada manipulatsioonide ja venituste abil. Puusa-, põlve- ja hüppeliigeste kulumuse (artroosi) puhul teostatavad manipulatsioonid annavad üllatavalt head tulemust sümptomite vähendamisel. Ka lihaste- liigeste-sidemete vigastuste ja operatsioonijärgses perioodis aitab kiropraktik kiiremini naasta valuvaba liikumise juurde. Vaevuste algstaadiumis on positiivne tulemus kiiremini saavutatav. Ülioluline on pöörduda taastusravile õigeaegselt, siis on positiivne tulemus kiiremini saavutatav ning välditakse kroonilise valusündroomi ja funktsioonihäire väljakujunemist.

Kiropraktika on rakendatav ka lapse- ja noorukieas. Laste rühihäirete (vildakselgsus, lameselgus jms), kasvu ja arenguga seotud jäsemete valu, spastilise halvatuse korral on kiropraktika abistavaks ravimeetodiks, võimaldades suunata lihaste ja liigeste arengut soodsas suunas.

Kiropraktiku uksele tasub koputada ka aktiivsetel harrastussportlastel. Pitsunud lihaskiud või ebaproportsionaalne lihastreening võib põhjustada valu teket ja takistada sportlike tulemuste paranemist. Kiropraktik oskab anda nõu treeningu läbiviimiseks.

Kiropraktika on üks võimalus tugi- ja liikumiselundite haiguste ja vigastuste korral abi saada. Parima tulemuse annab erinevate taastusravimeetodite kombineerimine. Kiropraktiku Rainer Kägo lisandumine Viimsi Tervise multiprofessionaalsesse taastusravimeeskonda toob lisaväärtuse patsiendi vajaduste sügaval ja personaalsel käsitlemisel.

Rainer Kägo on õppinud 5 aastat Scandinavian Chiropractic College`is. Ta on Rootsi Tervishoiuameti Socialstyrelsen poolt litsentseeritud kiropraktik Rootsis. Kägo on loonud oma kiropraktikakliiniku Tallinnas ning paar korda kuus võtab patsiente vastu ka Tartus. Lisainfot leiab www.kiropraktika.ee

Kiropraktik Rainer Kägo vastuvõtt teisipäeviti Viimsi Tervis SPA-s

Registreerumine tel 606 1160 või spa@viimsitervis.ee