Salmonella bakteri jõudmine munadeni võib võtta aega mitu nädalat, mistõttu aitas range kontroll tuvastada selle enne munade nakatumist. Ka täiendavad kontrolli tulemused munadest osutusid negatiivseks.

Seetõttu ei pea tarbijad muretsema, sest farmist, kus bakter avastati, pole pärast proovi võtmist mune välja saadetud ega turustatud. Lisaks on täiendavalt võetud proovid kõikidest DAVA Foods Estonia farmidest, munadelt, kanade väljaheitest, sorteerimis- ja pakkimisseadmetelt negatiivsed ehk salmonella bakteri vabad.

DAVA Foods Estonia juhatuse esimees Vladimir Sapožnini sõnul on täna peamine tarbijate ohutus ning selleks tehakse väga operatiivset koostööd veterinaar- ja toiduametiga. „Oleme nendega pidevas suhtluses, et selgitada välja võimalik salmonelloosi tekkepõhjus,“ ütles Sapožnin.

“Õnneks tuvastati nakkus ühest farmist. Kõik meie farmid on eraldi tootmisüksused ning munad ladustatakse eraldi. Farmist, kust salmonella-bakter avastati, koguti munad kokku ning müüki ei ole neid pärast proovi võtmist jõudnud,” ütles Sapožnin.

Teadolevalt tuleb leiu tõttu hukata 54 000 munakana.

DAVA Foods Estonia tööstuse munadele tehti regulaarselt kord kuus salmonella-analüüs. Viimati võetud munaproov 12. märtsil oli negatiivne ja salmonella bakterit ei tuvastatud.

Kokku kuulub DAVA Foods Estonia munatootmisesse kuus farmi, mis on üksteisest eraldatud. Tootmises on kasutusel lisaks riiklikule proovide kogumisele täiendavad ranged bio-ohutuse nõuded.