Täna hommikul kogunes Järvamaale Lõõla külla uue lauda pidulikule avamisele ja lindi lõikamisele tuntud põllumajandustootjad ja -tegelasi üle Eesti. On ju Trigon Dairy Farming Estonia rajanud Väätsale aastatega ühe suurema ja kaasaegsema kompleksi, olles innovaatiliste lahendustega teed rajav meie piimanduses.

TDFE nõukogu esimees Joakim Helenius tõi esile, et Trigon Dairy Farming tahab saada innovaatiliste lahendustega põllumajandusliku ringmajanduse teenäitajaks Euroopas. Firma tegemisi tutvustasid ja tulevikuplaane avasid TDFE looma-ja taimekasvatusjuht Lenno Link ning finantsjuht Rando Tomingas.

TDFE haldab nii Väätsal kui Kaius koos noorkarjaga umbes 6000 pealist karja, neist lüpsilehmi on üle 3100. Väätsa farm omandati 2012. aastal ja moderniseeriti täielikult 2014. aastaks. Praegu on Väätsal üle 2200 pealine lüpsikari. Uue lauda valmimine võimaldab Väätsale juurde tuua veel 1000 lüpsilehma.

Eelmisel aastal lüpsid Kaiu laudas lehmad 14,3 tonni lehma kohta aastas, Väätsa laudas 12,5 tonni aastas, ületades vabariigi keskmist näitajat, mis on ligi 10 tonni lehma kohta aastas.

Väätsa Agro on Eesti üks keskkonnasõbralikumatest piimatootjatest. Siinses lüpsilaudas on kasutusel ainulaadne lägakoristussüsteem, mis koosneb lägapumbast, lägamikserist, separaatorite ja skreeperite süsteemist.

Kogutud sõnnik separeeritakse ja komposteeritakse ning see läheb loomade allapanuks tagasi lauta. Selline lägakoristussüsteem tõi Väätsa Agrole hiljuti krahv Bergi innovatsioonipreemia.