Üritusel on kohal ka politsei, kes vajadusel korraldajaid abistab ja hoolitseb meeleavalduse lõppedes, et traktorid segadust külvamata liiklusesse suunata.

Osalejaid ametlikult registreerunutest rohkem

„Oleme meeleavalduse korraldajatega suhelnud, et tagada liikluse sujuvus ja ürituse turvaline toimumine. Meeleavalduse traktorid tohivad liikluses osaleda ning täidavad korraldajate kinnitusel kõiki liikluseeskirju. Seetõttu pole liiklust vaja ümber korraldada,” kinnitas Kesklinna politseijaoskonna juht Kaido Saarniit.

Sõrmus lisas, et traktorid peamiselt Tallinna lähivaldadest. Milliseid maanteid mööda täpsemalt – seda on keeruline öelda.

„Oleme meeleavalduse korraldamiseks küsinud loa 200-300 osalejaga meeleavalduseks. Kuid põllumehed üldiselt ei registreeri end ametlikult, vaid tuleva lihtsalt kohale. Seetõttu poleks üllatav, kui osalejaid saab olema rohkem kui registreerijaid. Näiteks veel täna saime veel teate, et Jõgevalt sõidab organiseeritud korras buss 20 inimesega Tallinnasse,” sõnas Sõrmus Maalehele esmaspäeva päeval.

Sõna saavad põllumehed, ministrid, Riigikogu liikmed

Sõrmuse sõnul on kavas kohtumised Maaelukomisjoni esimehe ja Maaeluministri kandidaadi Arvo Alleriga. Võimalik, et põllumeestega kohtub ka rahandusminister Martin Helme.

Olgu öeldud, et homme kell 9.00 nimetab Vabariigi president Kersti Kaljulaid Alleri ametlikult Maaeluministriks. Seega meeleavaldajatega kohtudes täidab Aller juba ametlikult ministrikohuseid.

Lisaks ministritele saavad sõna põllumeeste esindajad:
EPKK nõukogu esimees Olav Kreen
EPKK põllumajanduse grupi esimees ja nõukogu aseesimees Tõnu Post
Aasta Põllumees 2019 Indrek Klammer.

Oma kinnituse on andnud ka Riigikogu fraktsioonide esindajad:
Maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm
Maaelukomisjoni liige Ivari Padar (SDE)
Maaelukomisjoni liige Merry Aart (EKRE)

Taust:

„Kuigi ühiskonna ootused ja nõuded põllumehele on kõikides Euroopa Liidu riikides sisuliselt samad, siis hüvitised on Eesti põllumajandustootjatele olnud pikki aastaid keskmisest oluliselt väiksemad. Põllumehele on pandud karmid kohustused alates keskkonnahoiust ja loomade heaolu tagamisest kuni kliimamuutuse leevendamiseni. Teistes liikmesriikides hüvitab Euroopa Liit põllumehele avalikele hüvedele tehtud kulutused üsna suures mahus. Kuid Eestis on need kulud märkimisväärses osas jäetud meie põllumehe kanda," põhjendas meeleavalduse vajalikkust Roomet Sõrmus.

Põllumeeste meeleavaldus Tallinnas 2016.