Kulda on piiratud koguses. Aastas kaevandatakse juurde umbes 2500 tonni kulda. Hinnanguliselt on läbi ajaloo välja kaevatud 175 000 tonni kulda, mis mahuks 3,42 olümpiabasseini.

National Geographicu andmetel on rohkem kui pool maakera kullast välja kaevatud viimase 50 aasta jooksul, seega on uued leiukohad haruldased.

”Jah, kulda kaevandatakse järjest juurde. Paraku on sellel kaevandamisel üks suur aga: kaevandamine muutub iga aastaga järjest keerulisemaks ja kallimaks,” selgitas Atonen.

Kuna dollar, euro ega ka enamik teisi valuutasid pole tagatud reaalsete väärtustega, on see võimaldanud riikidel raha juurde luua eimillestki. Kui USA president Donald Trump kehtestaks taas kullastandardi, siis on ennustatud, et kulla hind kerkiks 10 000 dollarini untsist.

Pärast 2008. aasta majanduskrahhi kerkis hind ka ligi 1900 dollarini, viimastel aastatel on aga jäänud alla 1500 dollari untsist. Üks troy unts, milles kulda müntideks kaasajal mõõdetakse, on 31,10345 grammi. Kullaga ei kaubelda tavauntsides, vaid just selles ühikus troy unts, mis on nime saanud ühe Prantsuse linnakese järgi.

Vastuseks küsimusele, miks on kuld endiselt väärtuslik, tõi Atonen kaks peamist põhjust: ”Esiteks on kuld ideaalne vara pärandamiseks tulevastele põlvedele. Sõltumata riigist on võimalik vältida pärimismakse ja kuld on ainus finantsinstrument, mis on säilitanud väärtuse sõltumata ajalisest teljest. Teiseks on kuld 2600 aasta jooksul tõestanud end kõige kindlama varaliigina just ebakindlatel aegadel.”

Paljud sooviks osta kulda, kuid samas seda mitte füüsiliselt omada, hoiustades seda kuskil mujal. Atoneni sõnul võiks Tavidile selline hoiuteenuse pakkumine isegi rahaliselt kasu tuua, kuid seda ei tehta, sest Tavid ei kauple tootega, millesse ise ei usuta. Just sellepärast kaupleb ettevõte ainult füüsilise kullaga.

”Kallid inimesed, vaadakem asja sellest küljest, et kui nüüd kriisiks läheb ja teil on ostetud ükskõik mis koguses füüsilist kulda, siis on see kuld teie käes. Te saate ise otsustada, mida te sellega teete. Kellegi teise käes hoiul kuld võib aga kriisis aidata sootuks kedagi teist,” rõhutas Atonen füüsilise kulla omamise eelist.

Küsimusele, kas kullale on alati olemas ostja, vastas endine minister enesekindlalt:

”Kui ma hakkasin kullaga kauplema, oli see küsimus ka minul. Ma olin juba enne seda kullausku, aga ei tunnetanud turgu ja selline küsimus tekkis. Mina olen nüüd Tavidis olnud ligi 13 aastat ja võin öelda, et kullale on alati ostja olemas. Tavid tegutseb mujal Tavexi nime all üheksas riigis ja seetõttu ei räägi ma vaid Eesti turust. Me oleme alati suutnud klientidelt ostetud kulla edasi müüa, kusjuures nõudlus on viimastel aegadel hoogsasti kasvanud.”