"Kohtla kaevanduspargi põhjapoolses osas vana aherainemäe otsas asub eriliselt hingestatud maa-ala – Kivihiis. Tegemist on ohvripaigaga, mille loomine oli inspireeritud meie esiisade muistsest maausust.

Külalistel soovitatakse ohvripaigale viia oma kodukohast kaasatoodud suurem või väiksem kivitükike, avaldades sellega tänulikkust kõigile neile sadadele kaevuritele, kelle ränkraske töö tulemusel on elekter aastakümneid Eesti rahva kodudesse jõudnud," tutvustab 14 aastast Kivihiit Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumi kodukülg.

Jätkab talgukorraldaja Kivivana ehk Enn Käiss.

„Meie Kivihiie nimelisel Kohtla kaevanduse aherainemäel kasvab juba lisaks poolesajale tammele veel 15 erinvat puuliiki,” rõõmustab ta. Ja lisab: „Infoks neile, kes maikuisetel talgutel juba oma puukesed istutasid. Tookordsetest 29-st istutatud puukesest on tänaseks lehed küljes veel 28l!

Tõsi, mõnedele suvepõua tõttu kuivanutele lisasin suvel ise kõrvale uue taimekese aga ühel juhul näiteks läks selle peale uuesti kasvama algselt istutatud ja põua tõttu lehed kaotanud puukene. Ära kuivas hoopis minu poolt juurde toodu.

Nüüd sügisel seal vahepeal lopsakaks kasvanud umbrohtu tõrjumas käies avastasin aga, et suvel on keegi tore inimene käinud seal ja iseseisvalt veel mõned puud sinna juurde istutanud. Nii et seis on nüüd juba + 32!”

Korraldajad paluvad talgupäeval enda või oma kollektiivi, pere või seltskonna nimelise puu istutamise soovist võimalikult ruttu teada anda e-postile ennkaiss@gmail.com , sest istutusaukude arv on piiratud. Eriti teretulnud on need, kes ise oma lemmikpuu istikutega kohale tulla kavatsevad.

„9 kuu pärast tuleb meie Kivihiide külla ka Eesti kõige tähtsam tuli - Tuletulemine 2019,” rõõmustab Kivivana kuuldes uudist, et Kivihiide jõuab Jaanipäeva paiku ka Ida-Virumaad läbiv laulupeotuli.