27. veebruaril veetsid Halinga valla Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi ja Libatse Lasteaed-algkooli õpilased pika päeva mõtetes ning õpperännakul metsavendluse radadel, sest täpselt 65 aastat tagasi pidasid RVL-i (relvastatud võitluse liit) võitlejad Ertsma küla lähedal Kodesmaa soos viimast kangelaslikku punkrilahingut.

Metsavendadele pühendatud mälestussündmuse korraldajaks olid Kaitseliidu Pärnumaa malev ja Korbe malevkond, kes on igal aastal samal päeval seal küünlaid süüdanud, lilli toonud ja mälestuste teemal vestelnud.

Pärnu-Jaagupi õpilastele algas päev ajalootunniga metsavendlusest, millest tegi ülevaatliku ettekande Martin Andreller naabermaakonnast Raplamaalt. Mees on Vigala Vallavolikogu esimees, aga põhitöökohaks peab ta ise siiski Okupatsioonide Muuseumis tehtavat uurimust metsavendlusest. Andreller rääkis noortele, et RVL võitles riiki okupeeriva võimu vastu. Liit asutati 1946. aasta kevadel.

Järgnevalt asuti rännakule vähem kui viie kilomeetri pikkusele teekonnale, et minna Ertsmal asuva metsavendi mälestava kivi juurde. Rivis sammusid umbes 80 neljanda kuni kaheteistkümnenda klassi õpilast. Teejuhiks oli Noorte Kotkaste Pärnu maleva pealik Ivo Kivisaar, pika rivi ankrumeheks gümnaasiumi direktor Lembit Rebane, kes jälgis, et keegi matkajaist maha ei jääks. Saatjateks olid huvijuht Anne Alus ja klassiõpetajad. Tegelikult olid nad kõik üks terviklik ja lustlikult astuv suur sõbralik seltskond. Paigale jõudes selgus, et Libatse õpilased olid mälestuskivi juures juba varem kohal. Kodutütarde Pärnu ringkonna vanem Kristi Kivisaar, samuti päeva peakorraldaja Margo Sai ja teised Kaitseliidu abilised olid ettvalmistustega õigeks ajaks juba kõik vajaliku ära korraldanud.

Eeskõnelejana esinenud Margo Sai meenutas, et mälestuskivi avati Kodesmaa soo teeäärsete puude varjus 20 aastat tagasi ja siis oli kohal ka siseminister Lagle Parek. Lubjaahju mäelt Halinga mõisa lähedalt leitud kivi ja mälestustahvel sellele paigaldati kohalike elanike, Pärnu-Jaagupi muinsuskaitsjate ja vallavalitsuse ühise ettevõtmise tulemusena.

Kohapeal veedetud aeg kulus õpilastel pärast mälestustseremoonia toimumist supi söömisele ja mitmetele huvitegevustele. Kaitseliitlased õpetasid väga erineval viisil ja mitmesuguste abivahendite abil tule tegemist, telkide püstitamist, tutvustati sidetehnikat ja tehti furgoonautodega huvisõite. Istuti lõkke ümber, vesteldi omavahel ja kuulati kaitseliitlaste jutte.

Samal teemal: