Varjupaikade MTÜ kommunikatsioonijuht Anni Anete Mõisamaa sõnas, et kodutu looma leidmisel tuleks teavitada lähimat varjupaika või kohalikku omavalitsust. „Paraku puudub Eestis hetkel ühtne süsteem, kuidas ja keda hulkuva looma leidmisel teatada.“ ütles Mõisamaa.

Varjupaikade MTÜ on selleks tarbeks loonud interaktiivse kaardi. Erinevatele piirkondadele vajutades avanevad kontaktid, kuhu tuleks kodutu looma leidmisel pöörduda. Mõnes kohas suunab kaart kasutaja kohaliku varjupaiga lehele, teisal annab vastava piirkonna vallaametniku numbri.

Eesti Loomakaitse Liidu esindaja lisas, et loomade päästmisega tegelevad ka erinevad vabatahtlikud organisatsioonid. „Aga ütlen ausalt, et need on praegu täiesti ülekoormatud,“ nentis ta.

Kui kassiema on koos poegadega ja ta ei ole vigastatud, siis ei tule Mõisamaa sõnul muud teha, kui oodata professionaalide saabumist. Ta kinnitas, et kassiema saab poegade eest hoolitsemisega kõige paremini hakkama.

Kui aga kassiema poegade juures ei ole või ta ei suuda mingil põhjusel poegade eest ise hoolt kanda, tuleks järgida neid nõuandeid:

  • Vaata esimese asjana ringi ja püüa kindlaks teha, ega kassiema läheduses ei ole.

  • Ära anna kassipoegadele poest ostetud lehmapiima. Kassid ei talu laktoosi ja selle tarbimine võib lõppeda surmaga.

  • Kõige parem söök kassipoegadele on lutipudelist manustatav kassipiima asendaja (piimapulber), mida saab osta lemmikloomapoodidest.

  • Kassipojad peavad olema soojas. Pane pessa soojakott või sooja veega täidetud pudel.