Iga sauna varustusse kuuluvad nii saunakell kui ka saunatermomeeter. Sauna-aasta 2023 annab võimaluse ka saunadega seotud ettevõtluse edenemisele.

Traditsioon ja haridus

Samast vastselt koduküljelt leiab olulise teabe, mis peaks südame põksuma panema igal saunasõbral. Nimelt: „Sauna-aastale ootame osalema ja aasta sündmustest ja tegevustest osa saama kõiki huvilisi üle Eesti!

Traditsioone austav sauna-aasta on ellu kutsutud, et edendada, propageerida tervislikku ja sotsiaalset saunakultuuri. Et levitada saunatarkust ja -tavasid. Õhutada saunandusega seotud teadust, saunanduse loo uurimist, tutvustamist. Et kaasata, harida ja ühendada kõiki saunaentusiaste.“

Võta ühendust

Ja mis kõige tähtsam: „Soovid sauna-aasta tegevustes kaasa lüüa, siis võta meiega ühendust!“

Sauna-aasta projektijuht Eesti Maaturismi Ühingus on Elin Priks. Temaga saab saunaga seotud sündmuste ja ettevõtmiste pakkumiseks ühendust meilistsi: saunaaasta2023@maaturism.ee .

Ettevõetavast ja väljapakutust sünnib sauna-aasta 2023 sündmuste kalender, kus oma koht peaks olema nii erasauandes, kui avalikes kümblusasutustes pakutaval.

Saunamütsid-leilimütsid Kadrina saunamuuseumi kollektsioonist. Muuseas, sauna-aasta 2023 avaleili visatakse Kadrina kindlasti juba 1. jaanuaril 2023.

Õhinapõhisus eelkõige

Vahet pole, kas saunasündmuse, saunakoolituse, saunatoodete testimise soovib korraldada Saunateel asuv pisikene suitsuaun või hoopis hiigelsuur spaa, ruumi ja võimalusi ja vabadust on kõigile.

Just selles seisnebki sauna-aasta õhinapõhisus. Just seesama vabatahtliku innustuse ja kaasalöömise Eesti Nokia, mida kasutades oleme jõudnud kogunisti maailmakoristuseni, omamaistest ühistegevustest rääkimata.

Maalehe tagantlükkel

Meenutuseks saab samalt koduküljelt teada, et sauna-aasta idee autor on ajakirjanik Rein Sikk, eestvedaja on MTÜ Eesti Maaturism ja tagantlükkaja Maaleht.

Muuhulgas on Eesti Maaturismi Ühing viimasel paaril aastal eest vedanud Eesti Saunatee võrgustikku. Just ühingusse kuuluvad sauna-aktivistid olid need, kes 4. mail 2022 Lammasmäe puhkekeskuses toimunud saunakoolitusel võtsid nõuks kuulutada aasta 2023 sauna-aastaks.

Juunikuu teine laupäev, mil soomlased kutsuvad ka kõiki eestlasi üheskoos ja ülemaaliselt saunatama on paras aeg esimeste värskete kasevihtade kasutuselevõtuks.

Soome saunapäev

Muuseas, sauna-aasta 2023 vastu on huvi tundnud ka ülelahe saunasõbrad Soomest. Nende osavõtmise ja ka kaasalöömise huvist rääkis Rahvusvahelise saunaliidu ISA president Risto Elomaa Kadrina sauna 65. sünnipäevapidustusi külastades.

Just temalt pärineb ka Maalehes avaldatud üleskutse eestlastele hakata koos soomlaste ja rootslastega tähistama ülemaalise saunaskäimisega saunapäeva juunikuu teisel laupäeval. Kirjutis kandis peakirja: „Soomlased on saunarahvas. Kas aga ka eestlased hakkavad lippu heisates tähistama juunikuu saunapäeva?“

Pole välistatud, et Tuglase Seltsi legendaarsel Helsingi Mardilaadal osalejad saavad samuti põgusa ülevaate sauna-aastal 2023 toimuvast.