„Olen väga rahul, et olen osalenud sellise ettevõtte loomises, mis on eestlasi toitnud köögiviljaga juba 30 aastat,“ ütleb Veiko Pak.

Maad haritakse 773 ha, talu köögiviljapind on 213 ha, seal kasvab porgand, kapsas, lillkapsas, punapeet, brokoli, nuikapsas, kaalikas. Viljavahelduseks on teravili ligi 500 ha-l.

Aastas toodetakse 8500 tonni köögivilja, millest enamus töödeldakse porgandi-, kapsa-, peedimahlaks, hapendatakse kapsast, tehakse toorsalateid, aurutatud peeti jt tooteid. Lisaks koduturule eksporditakse Kadarbiku mahlu ka Lätti, Leetu ja Soome. Tootmisjäätmed lähevad biokütuseks.

Kadarbiku talu rajaja on Ants Pak, nüüd jätkvad ettevõtmistes pojad: Veiko Pak juhib köögivilja töötlemist OÜs Kadarbiku Köögivili, Ville Pak vastutab köögviljakasvatuse eest OÜs Kadarbiku Talu. Pereettevõttes on tööl 70 inimest, sh ka Pakide suure pere liikmed – nii miniad kui lapsed.

Rahvapõllumees 2022 on ka valitud!

Selleks sai parim piimakarjakasvataja ja Kõpu tuletõrjeseltsi pealik Tõnu Vreimann.

„Viimasel ajal kulub mul kogu aur ikka põllu ja lauda peale, meelelahutusüritusi korraldan hoopis vähem,“ räägib Tõnu Vreimann, kes aasta algul valiti parimaks piimakarjakasvatajaks ja nüüd pälvis rahvapõllumehe tiitli.

Tema juhitava osaühingu Kõpu PM piimakari koos noorkarjaga on üle tuhande looma, maid haritakse paar tuhat hektarit ja töötajaid on 41. Oma meelelahutusfirma kaudu tegeleb raadioinseneri haridusega Vreimann pidudel heli- ja valgustehnikaga.

Rahvapõllumees 2022 Tõnu Vreimann, Kõpu PM

„Osa aega kulub mul ka pritsumehe ameti peale,“ teatab ta. Nimelt juhib Vreimann peale kõige muu Kõpu tuletõrjeseltsi, kus vabatahtlikud päästjad on valves 24/7. „Päästjatena oleme telefonivalves ja tõttame appi, kui vaja.“

*Aasta põllumees 2022 suurtoetaja on Selver.