Kui inimene sekkub linnu loomulikesse rändeharjumustesse ja tekitab lisatoidu pakkumisega tunde, et toitu jagub, võib see linnule saatuslikuks saada.

Inimese toiduga harjunud linnud jäävad paigale, kuigi loodusest enam piisavalt toitu ei leia. Nii kipuvad nõrgemad linnud nälga jääma ning koos talvituvate lindude seas levivad ka haigused kergemini. Ilmselt mäletavad paljud, kuidas 2021. aasta kevade lähenedes Eesti põhjaranniku randadest pidevalt linnugripi tõttu hukkunud luiki leida võis.

Lisaks rändeharjumuste rikkumisele, mõjub veelinnule halvasti ka inimese poolt kõige sagedamini pakutav toit – sai. Taimetoiduline luik sööb loomulikult erinevate veetaimede varsi ja juuri; sinikael-partide toidulauale lisanduvad veeputukad ja limused. Süsivesikute rikas, aga vitamiinivaene sai ei paku veelinnule eluks vajalikke aineid ning võib põhjustada tõsiseid seedehädasid. Kui kuidagi ei saa veelindu toitmata jätta, tuleks pakkuda linnule värsket salatit või juurvilju, ent ka see võiks pigem olla erand kui harjumus.

Kui tõesti usud, et veelind on hädas ja vajab inimese abi, helista riigiinfo telefonile 1247.