Eesti Maaturismi Ühingu tegevjuht Raili Mengel rõhutas Tourestil uut saunapealinna kiites, et Saaremaa on näidanud juba mitme kuu vältel vägevat tahet kaasa lüüa sauna-aasta 2023 tegevustes. „Ühingu VisitSaaremaa jõulutervitus oli saunane, kaardistatud on saanud Saare maakonna saunateenuse pakkujad ja mis peamine, Saare maakonna esindajad näitasid turismimessil Tourest 2023 oma messistendi kujunduses, et nende kandis on piisavalt puid, et saunad soojaks kütta,“ mainis Mengel.

Kadrinlased annavad rändkarika edasi.

Saunarohke maakond

Mengel tutvustas, et Saaremaal Anni talus on näiteks külalisi ootamas ehtne saare saun, aga erilise saunateenuse osaliseks saunamehe ja saunanaise juhendamisel saab Laugu turismitalus, luksuslikumat saunakogemust pakub Pädaste mõis Muhu saarel. Lisaks leiab Saare maakonnast suitsusaunasid, iglusaunasid, kadakasaunasid, tünnisaunasid.

„Loodame, et saunapealinna tiitel annab uuele tiitlikandjale ja seal tegutsevatele ettevõtjatele soovi ja tahet saunateenuseid enam arendada. Saare rahvas on alati olnud nutikas ja leidlik, küllap kuuleme saarerahvalt peatselt sauna teemadel uut ja põnevat või unustatud vana...,“ loodab Eesti Maaturismi juht.

Õnn on õuele saabunud

Sauna nimedega maakond

Seoses Saaremaale rännanud tiitliga selgitas sauna-aasta projektijuht Elin Priks välja, et 2023. aasta 1. jaanuari seisuga on perekonnanimi Saun 48 mehel ja 41 naisel. Perekonnanimede levikult on Saun meeste puhul 2217. ja naiste puhul 2990. kohal.

Ja mis kõige tähtsam: „Perekonnanimi Saun on levinuim Saare maakonnas, kus neid on maakonna 10 000 elaniku kohta 3,47!“

Uue saunapealinna valisid sauna-aasta idee autor Rein Sikk, turismimessi Tourest 2023 esindaja ja Eesti Maaturismi Ühing.