Sauna kütmine käis lihtsalt: kõigepealt köeti kuumaks suur hulk kive ja seejärel kasutati saunas olles kividesse salvestunud soojust. Kuna kivi ei kiirga intensiivselt soojust ning kuumeneb kerisel tavaliselt 200–250 kraadini, siis puudus ebameeldivalt kõrvetava terava leili ja tulise lavalaua probleem ning saunakliima oli pikaks ning tervistavaks nautimiseks sobiv kõigile.

Niiskes saunas nauditi leili pikalt ja saunas viibimine oli üks äraütlemata mõnus ajaveetmise viis, mis „soojendas konte“, parandas tervist, vähendas stressi ning tõi hea ja pika une.

Suitsusauna palkseinad laoti mitte just eriti õhutihedalt. Samuti polnud tihendatud uksed ega aknad. Seetõttu pääses värske õhk sauna ning võimaldas saunalistel vabalt hingata. Suitsusauna mahe leil pani higi justkui iseenesest voolama ning parandas enesetunnet.

Pärast tundidepikkuseid saunaprotseduure oli positiivne mõju tervisele ja unekvaliteedile selgelt märgatav. Teisisõnu raviti saunas nii ihu kui ka hinge, ja mitte ainult – saunaskäik oli ka perekondlik ja sotsiaalne tegevus.

Muide, saunaskäigu ajal ei olnud kombeks alkoholi tarbida.

Saunumi arendajad: Mihkel, Mathieu ja Daniil.

Saunakultuuri evolutsioon – „kiirsauna“ tekkimine

Tööstusrevolutsiooniga hääbus muuhulgas ka traditsiooniline suitsusaunakultuur. Moodi tulid metallist kerised, millega saab leiliruumi kiiresti soojaks kütta. Neil keristel on palju kõrvetavat kuumust kiirgavat metallpinda ja vähe kive. Leil on äkiline ja terav, mis muudab saunas viibimise ebamugavaks. Piisav ventilatsioon puudub ning sauna õhk on kuiv ja kirbe. Temperatuur on kõrge ning saunalise keha ja eriti jalad saavad tunda kerise korpuselt tulevat soojuskiirgust, mis muudab ka saunalava kõrvetavalt kuumaks. Õigest saunakliimast pole juttugi!

Ajaga saabusid turule ka esimesed elektrikerised, mis aga saunakultuuri eriliselt ei rikasta, kuna tulikuum küttekeha rikub viimsegi kliimariisme ning kivimaht on olematu, mis teeb vähesegi leili ebameeldivalt teravaks. Seega võib öelda, et ajaga toimunud muutused on viinud inimese traditsioonilisest saunakultuurist üha kaugemale – tulikuumaks köetud ruumis on ebamugav nii istuda kui ka hingata. Kogu keha läheb lõõgastumise asemel hoopis pingesse ning see paneb paljud inimesed saunas käimist hoopis pelgama.

Saunumi arendajad Mihkel ja Daniil

Mida tegi Saunum teistmoodi?

Pöördeliste lahendustega turule tulnud Saunumi eesmärk on lühidalt öeldes pöörduda tagasi juurte juurde, aega, mil saunaskäik oli inimese kehale tervendav, nauditav ja kergesti talutav.

Saunumi elektrikeristes on kivimaht kordades suurem kui tavalistes, laiemale tarbijaskonnale suunatud elektrikeristes. Kütteelement on „maetud“ sügavale kivide vahele, selle eesmärk on kõigepealt kivid kuumaks kütta ning seejärel saun kividesse salvestunud soojusega mõnusalt soojaks muuta. Kuna otsene soojuskiirgus on tänu kivimahule väike, ei köeta lava tulikuumaks ja õhk, mida hingata, pole kuiv ega kirbe – täpselt sama põhimõte mis vanades suitsusaunades.

Lisaks sellele segab Saunum õhukihte ehk võtab kõrgele lae alla kogunenud vähese hapnikuga leiliauru ja segab selle põranda lähedal oleva jahedama, hapnikurikkama õhuga. Seega ei saa hingamiseks kõlblik õhk saunalise pea kõrgusel kunagi otsa. See ei tähenda muidugi seda, et õhuvahetus saunas oluline ei ole.

Sauna temperatuur on tänu õhukihtide segamisele ühtlane, mis väldib keha pingeseisundit. Ka higistamine on tänu ühtlasele temperatuurile (enam ei kõrvetata kõrvu, pea ei kuumene üle ja jalad pole põrandalt õhkuva jaheduse meelevallas) ja liikuvale õhule kogu keha hõlmavam ning intensiivsem, mis ongi üks sauna põhilisi eesmärke! … vanasõnagi ütleb „Jalad soojas, pea külmas, siis on tervis korras“ …

Saunumi patenteeritud meetodiga suunatakse Saunumi seadmetega saunades leiliaur üle Himaalaja soolapallide ja segatakse kogu ruumis oleva õhuga. Tulemuseks on tervislik negatiivsete soolaioonidega rikastatud õhuga leil, mis on hea nii kehale, nahale kui ka hingamisteedele.

Saunumi kibu

Kontrollitud kliima ja niiskus

Üks tulevikusauna märksõna on kontrollitud kliima ehk teisisõnu vajaduspõhine ventilatsioon, millega lisatakse sauna värsket õhku just siis, kui seda on vaja. Nii hoitakse kokku suur hulk kütmiseks kuluvat energiat, tagades hingamiseks püsivalt värske õhu. Sauna kliimat kontrollib iseõppiv algoritm, mis tagab värske õhu vastavalt valitud saunatüübi ja sauna iseloomule, kuna iga saun käitub erinevalt. Saunum on seda juba katsetanud ja lahendustega turule tulemine on lõppjärgus.

Samuti on tulevikusaunades kontrollitud õhuniiskuse tase ehk leiliruumi astudes ootab inimest ees mõnus niiske saunaõhk. See tehnoloogia on Saunumil juba arenduse-katsetuse faasis. Olulisel kohal on ka erinevad valgus- ja muusikateraapiad, mis iga saunas veedetud minuti saunatajale maksimaalselt meeldivaks muudavad.

Tulevikusaun ei saa teha kompromisse tervisliku, hea ja ühtlase temperatuuri osas. Saun peab olema kontrollitud niiskusega, seal peab olema mõnus pikalt viibida, mõnuleda ja terveneda. Saunaskäik ei tohi olla kiire ja närviline tegevus, vaid kestma ikka mitu tundi ilma väsimust ja ebameeldivust tekitamata. Seeläbi puhastuvad saunas nii keha kui ka vaim, väheneb stress ja paraneb uni. See ongi saunas käimise mõte. Seega tähendab tulevikusaun tagasipöördumist tervendava minevikusauna juurde uute tehnoloogiate ja lisade abil. Enamik inimesi ei saa ju tänapäeval endale suitsusauna ehitamist lubada.

Saunum teeb üha pikemaid samme selle tulevikusauna-ideaali poole. Saunumi sauna leili proovinud inimesed on tagasisidena öelnud, et nende saunaskäik oli kordades pikem ja enesetunne sauna järel oluliselt parem kui muidu. Eriti hea on olnud kuulda, et ka väikesed lapsed on hakanud vabatahtlikult saunas käima, kui Saunumi funktsioon on sisse lülitatud. Saunum on suutnud sauna meelitada inimesed, kes tavalisest saunatamisest ei hooli, ning see on ühtlasi ka ettevõtte missioon – innustada üha rohkem inimesi avastama sauna kui erakordselt meeldivat ja lõõgastavat viisi oma tervise hoidmiseks ning täisväärtusliku ja stressivaba elu elamiseks.

Jaga
Kommentaarid