Saunumi idee autor Andrus Vare.

Kõik algab värskest õhust

„Tegin TalTech’i inseneridega Saunumi algusaegadel uuringu, millest selgus, et Eesti saunades oleva õhu kvaliteet on äärmiselt halb: kui õues on CO2 tase nii 400ppm’i (parts per million), kontorite ja eluruumide puhul loetakse 800ppm’i normaalseks, siis enamustes saunades see number algas alles 2000st ppm’ist. See tähendab, et õhku hingamiseks sellises ruumis peaaegu ei olegi. Ventilatsioon on sellistes ruumides puudulik ja läbimõtlemata,“ mainib Vare.

Paljudes Eesti saunades olid antud uuringu järgi ka ventilatsioonid kinni keeratud, kuna ei soovitud kallilt saadud sooja leiliruumist välja lasta. Lisaks olid enamuste saunade ventilatsioonisüsteemid valesti ehitatud: kõrgel lae all oli ventilatsiooni väljalaskeava, õhku tõmmati ruumi sisse aga ukse alt. Esiteks ei saa seda õhku, mis teisest ruumist tuleb, värskeks nimetada ja teieks tekitab selline süsteem ebameeldivaid õhu kihistusi.

Saunumi kvaliteediinsener Ainar Pent ütleb, et ideaalne oleks kui õhk vahetuks leiliruumis 5L inimese kohta sekundis ja et see õhk käiks ruumis ringi sedasi, et sellest oleks inimesele ka kasu. „Ilma mootorita on kahjuks sellist olukorda väga raske saavutada. Tavalised on olukorrad, kus ventilatsioon on kas täiesti kinni või täiesti lahti, seda ei reguleerita leiliruumis istumise ajal. Tulemuseks on siis kas väga umbne leiliruum või väga suure soojuskaoga leiliruum,“ mainib Pent.

Saunumi kliimaseadme inspiratsiooniks olnud klassikaline suitsusaun on oma sisekliimalt väga hea, kuna ei ole nii tihedalt ehitatud, kui seda on muud saunad: õhk imbub sisse nii seinapalkide kui ka põranda laudade vahelt ja teeb seda ühtlasemalt. Tänu suitsusauna üldisele ehitusele on kogu õhu liikumine selles ruumis ühtlasem ja tervislikum. Kui õhk peaks ruumis tänu tihedale kasutusele „halvaks“ muutuma, saab kogu sauna ära tuulutada: kerisel olevate kivide maht on nii suur, et tuulutatud ruumi uuesti üleskütmine ei võta palju aega. Ning just suitsusauna sisekliimat püüavadki Saunumi seadmed järgi teha.

Temperatuuri erinevus kuni 100 kraadi

Saunakliima teine oluline komponent on temperatuur ja peamiselt selle temperatuuri jagunemine leiliruumis. Uuringud on näidanud, et leiliruumis istudes võib temperatuur jalgade ja pea juures erineda mõnel juhul lausa 80-100 kraadi. Pole ju ebatavalised juhud, kui jalgadel on leiliruumis jahe, samal ajal kui pähe peab panema saunamütsi, et pead kõrvatava kuumuse eest kaitsta. Leiliviskamise ajal võib jalgade juures olla temperatuur 20-30 kraadi, samal ajal kui pea kohal on temperatuur 130-150 kraadi juures.

„Meile on mingist vanast traditsioonist jäänud sisse teadmine, et õige saun algab sellest, kui ruumi on köetud kolmekohaline number. Minu kogemus aga ütleb, et enamus inimesi kasutab sauna temperatuuride vahemikus 65 kuni 80 kraadi. Kihistumine tavasaunas toimub nii kui nii ja see on puhas füüsika. Väikeste leiliruumide suurim probleem on selles, et õhu liikumist praktiliselt ei ole. Leili viskamisel jääb niiske ja kuum õhk lakke seisma, selles ei ole peaaegu üldse head õhku ja nii tekibki kiiresti see nii öelda „saunaväsimus“,“ räägib Pent.

Saunumi kliimaseadme üks olulisimaid eesmärke ongi leiliruumi temperatuuri ühtlustamine: spetsiaalselt selle jaoks välja arendatud ventilaatoriga püütakse kerise kohalt kinni tuline õhk ja leiliaur, segatakse see leiliruumi alumises kihis oleva õhuga ja paisatakse siis ühtlaselt üle kogu ruumi laiali. Uue tehniloogiana välja arendatud kliimaseade, mis varsti on ka turul saadaval, kontrollib samal ajal ka tervikuna leiliruumi õhupuhtust ja niiskustaset, vajadusel lisab juurde nii värsket õhku kui ka niiskust.

Väsimust ja loidust, mida me kõik oleme leiliruumides tundnud, tekitab ka asjaolu, et nii suurtes temperatuurierinevustes läheb keha automaatselt stressi ja hakkab end jahutama: aju saadab südamele signaali, et on tarvis tulikuumas tsoonis asuv aju maha jahutada. See aga tõstab automaatselt vererõhku, võib tekitada südamekloppimist ja läbi selle väsitab inimest ning kurnab organismi.

„Kui inimene tunneb end saunas halvasti, siis järelikult on sauna juures midagi viga. Saun on ikka tervenemise, puhastumise ja jõu ammutamise kohaks. Kui saunas on kvaliteetne õhk ja ühtlane temperatuur, õige niiskus ja inimene, kes saunas istub joob ka piisavalt vett, siis saab saunas istuda ja puhastuda pikalt. Ja seda ilma väsimust ja tülpimust tundmata. Keha on ikka see, mis ütleb, kas ja kui kaua saab inimene saunas olla. Meie harjumus lühikesest saunaskäigust tulebki leiliruumi hapnikupuudusest, temperatuuride kihistumisest ja tihti ka puudulikust niiskusest,“ räägib Vare.

Niiskust ei tohi karta

Niiskus on saunas sama oluline kui õhu kvaliteet ja temperatuur, kuuludes kvaliteetse sauna pühasse kolmainsusse. Niiskus tagab selle, et meie nahk – inimese suurim elund – saaks hoitud ja värskendatud, samuti on niiskus oluline meie limaskestadele. Vare ütleb, et tema hindab sauna kvaliteeti ka selle järgi, et kui ta leiliruumi sisse astub, hingab nina kaudu paar korda tugevalt sisse ja kui ninal on seejuures valus, siis sellesse sauna mees ei lähegi.

„Lisaks sellele on niiskus ka oluline soojusvaheti ja kuna Saunum paneb leiliruumis õhu liikuma, siis on ka madalamatel temperatuuridel saunas käies õhu ja naha vaheline soojusvahetus palju intensiivsem. See tähendab, et palju madalamal temperatuuril hakkavad saunaskäijad kiiremini higistama ja saavad oma naudingu ning puhastumise kätte. See aga avab sauna ukse palju laiemale inimeste ringile, eriti neile, kes ei kannata kõva kuumust, kuid sooviksid siiski higistada,“ lisab Vare.

Saunumi kliimaseadme puhul kardetakse, et see „päris“ leil, see tõeline „laksakas“ jääb saamata. Eksperdid ütlevad, et selle „päris“ leili saab igal juhul kätte, leil aga jaguneb ühtlasemalt ja seda laksu tunneme lisaks peale ja turjale ka jalgade, keha ning kätega. Samuti on võimalik kliimaseade mõneks leilivõtuks ka välja lülitada, kuid kogemus näitab, et seda tehakse pigem väga harva. Kui siis vaid selleks, et tunda tavalise leili ning Saunumi leili märgatavat vahet.

Tervislikud soolad ja aroomid

Aina rohkem inimesi on saunamaailmaga seoses teadlikumad soolade ja aroomide kasuteguritest. Saunumi keristes ja kliimaseadmetega on Himaalaja soolapallid alati kaasas. Need eraldavad kasulikke soolaioone iga leili viskamisega, kui segatud õhk neist läbi käib. Iga kliimaseadme kasutaja saab ise loomulikult otsustada, kas soolapalle lisada oma seadmesse või mitte. Kogemus aga ütleb, et Saunumi kasutajad eelistavad pea alati soolapallid ikkagi oma seadmesse lisada.

„Pisut teine on olukord aroomidega, mis mõnele meeldivad, teistele on aga veel võõrad. Aroomide lisamiseks oma saunasseansil, saab ühe soolapalli asemele panna eraldi aroomikausikese, kuhu saab tilgutada endale meelepärast aroomiõli. Otse kerisele või kividele ei soovita Saunumi eksperdid aroomiõlisid valada – isegi mitte segatuna veega –, sest kividel ikkagi toimub kõrbemine, mis eraldab ebameeldivat lõhna ja ka mõningaid kantserogeenseid ühendeid,“ räägib Pent.

Kliendid on võtnud nii soolad kui aroomid hästi vastu, kuid peab tõdema, et naised on need, kes neist kahest argumendist peamiselt aru saavad. Vare lisab, et saunad on seostatud ikka tervisega ja tervise kohapealt naisterahvad üldiselt allahindlust ei tee.

„Saunumi kliimaseade on eriline veel selle poolest, et laiendab väga tugevalt sauna, kui sellise, mõistet. Ühe Saunumi seadme lisamisega on võimalik oma tavaline leilisaun muuta mitte ainult paremaks, vaid anda sellele saunale juurde veel mitu uut kasutusviisi: kliimaseadmega on võimalik oma koju luua aroomisaun, soolasaun ja ka sanaarium, kus 40-50 kraadises ruumis istuda. Olen saanud meie klientidelt ja Saunumi kasutajatelt palju tagasisidet selle kohta, et inimesed on tõesti hakanud käima palju madalama temperatuuriga saunades. Aga istuvad seal pikemalt,“ lisab idee autor.

Automaatika juhib saunamõnusid

Saunumi kliimaseade sobib absoluutselt igasse sauna ja ka igale inimesele. Pent toob näite enda abikaasast, kes enne Saunumi seadme kodusauna paigaldamist saunas ei käinud. Kliimaseadmega koos on temast saanud suur sauna austaja, sest naine suudab meeldivas kliimas vähemalt 15 minutit kenasti ära istuda. Saunumi pikem eesmärk ei ole olla vaid kerise ja kliimaseadme müüa, pigem tahetakse areneda saunakliima terviklahenduse pakkujaks. Sellega seoses arendatakse hetkel elektroonikat ja selle automaatika iseseisvat oskust õppida tervislikku saunakliimat hoidma.

„Tulevikus võiks meie seadmed mõõta pidevalt ja automaatselt iga saunaskäigu loogikat, salvestada kogu informatsiooni selle kohta, kui palju inimesi saunas käis, kuidas muutus erinevatel aegadel leiliruumi õhk, temperatuur, niiskus ja nii edasi. Nii saame muuta oma saunad nii targaks, et alati ja igas olukorras on leiliruumis parim kvaliteet ning saavutaks selle tulemuse võimalikult ökonoomselt ja roheliselt,“ selgitab Vare.

Saunumi idee autor ütleb, et läbi automaatika saab juba lähitulevikus iga inimene tellida endale täpselt sellise sauna nagu soov on ja just selleks kellajaks, kui huvi on. „Kui soovid peale tööd, näiteks kell kuus, minna 70 kraadisesse sauna, kus on 60% õhuniiskus, siis Saunum sellise sauna ka ette valmistab,“ selgitab Vare. Saunumi ideeks ongi pakkuda kõikidele inimestele võimalikult hea ja tervislik saunakliima.

Vaata Saunumi kliimaseadmeid lähemalt: www.saunum.com

Jaga
Kommentaarid