Kuidas kellelegi, kuid aiandusega tegelemine võib olla ka täiesti meditatiivne kogemus. Kui peate naabritega kogukonnaaeda, on see hea võimalus ümbruskonna rahvaga suhtlemiseks näiteks neile, kes muidu elavad üksi. Ja milline rõõm on kinkida enda kasvatatud lilli või viilutada salatisse oma käe all kasvanud tomatit ja kurki!

Kogu see riisumine, rohimine, kaevamine, istutamine, lõikumine, kastmine ja niitmine kulutab muidugi ka kaloreid. Sõltub küll, kes ja mida teeb, kuid 70 kilo kaaluv inimene kulutab aiatöid tehes keskmiselt üle 300 kalori tunnis. Aiatööd ja neile kuluv energia hulk on enam-vähem samaväärne näiteks tunniajase golfimängu või tantsimisega.

Kui oled tegus aednik, võid enne õues toimetama asumist teha ka väikse soojenduse, nii nagu treeningugi puhul.

„Kuigi aiatöö ei pruugi tunduda pingeline, võib keha kasutamine uutel viisidel muuta teid kangeks, juhul kui te pole näiteks pidevalt kummargil olemiseks ette valmistunud,“ rääkis USA Rutgersi Ülikooli terviseteaduse dotsent Christine Zellers.

Seega tasub teha mõned käte- ja õlaringid, põlveringid, pikaks sirutamised ja ettepainutused. Ja miks mitte ka väike jalutuskäik oma valdustes, et lihased soojaks saada.

Kui aias tuleb tõsta raskeid asju, soovitab Zellers kõverdada samal ajal põlvi, et mitte seljale liiga teha. Kuna näiteks ka jooksmist tuleks alustada järk-järgult, mitte registreeruda kohe maratonile, kehtib aiatöödegi puhul sarnane soovitus.

Kui oled talv läbi diivanil külitanud, siis võiks alustada väiksematest-lihtsamatest aiatöödest, et keha selle koormusega jälle tasapisi harjuks. Iseenda stressist säästmise nimel võta ka uute taimede soetamisega rahulikult, et ühel hetkel ei ootaks päevade kaupa istutustöid ees.