Leili metsalood“ said alguse 26. mail 2008. a., kui tolleaegne Maalehe Metsalehe toimetaja Viio Aitsam Leili Mihkelsonile ettepaneku neid kirjutada tegi. „Toona ilmus ka teisi blogisid, näiteks mesinik Allu jt,“ meenutab Mihkelson. „Aegamööda teised lõpetasid, mina aga jätkasin praktiliselt eelmise, 2022. aasta lõpuni.

Pildid tegi Leili samuti ise, välja arvatud esimesele loole, mida kaunistas Remo Savisaare professionaalne pilt Leilist endast.

Praegu ta enam postitusi lehte ei saada ega kirjuta neid ka enda jaoks. „See aeg sai lihtsalt läbi,“ selgitab ta. „Ajadki muutunud ja minul 80 eluaasta täis. Tunnen, et seda sädet, mis omal ajal tagant innustas, praegu enam pole.“

Metsas käib Mihkelson ikka edasi, aga eriti tööd seal ise enam ei tee. „Käimisel on üks sarapuukepp ka igaks juhuks toeks ja üle kraavi enam ei hüppa, pigem ronin,“ lisab ta.

Aastate jooksul on ta päris palju metsas tööd teinud, nagu igasugused hooldused, rohu niitmine, taimede hooldamine, peenema võsa lõikus, teeradade niitmine või vana taluaseme korrashoid. „Aja jooksul on metsas toimetamine mind loodusega kokku kasvatanud. Seda õnne ja vastastikkust armastust ei saa mult keegi ära võtta, see saadab mind siiani.“

Metsas käib ta praegu peaaegu iga päev. „Kui jõudu on, siis ehk niidan suvel mõne teerajakese ka kõrgest rohust läbi,“ lubab Mihkelson. „Noh, et endalgi mõnusam liikuda oleks.“

Peamiselt kulgeb tema elu nüüd kodus aiatöid tehes, muusikat kuulates, lapselastega aeg-ajalt kohtudes ja oma poegade peredele kaasa elades.

Leili Mihkelsoni sulest on aastakümnete jooksul ilmunud enam kui 2500 kirjatükki, mis peegeldavad nii tema enda teekonda ja tegemisi erametsaomaniku ning metsamajandajana kui üldisemaid mõtteid metsandusest ja loodusest. Äsja oma 80. sünnipäeva tähistanud Mihkelson on läbi selle andnud märkimisväärse panuse erametsaomanike tegemiste tutvustamisesse ning tema jutud on hindamatu pärand ka järeltulevatele põlvkondadele.

Pärnumaal elav Mihkelson on 2001. aastal pälvinud üleriigilise parima metsamajandaja tiitli ning 2009. aastal valitud Pärnumaa talumetsapidajate konkursi võitjaks.

Lisaks Mihkelsonile tunnustas Eesti Erametsaliit Riigikogu eelmise koosseisu liikme Heiki Hepneri tööd Riigikogus metsaomanike huvide eest seismisel. Metsanduseksperdina tõi Hepner riiklikesse metsandusdebattidesse valdkonna spetsialisti hinnalist tasakaalustavat vaadet. Hepner oli ka Riigikogu metsanduse toetusrühma looja.

Vasakul erametsaliidu tegevjuht Jaanus Aun, keskel Heiki Hepner, paremal juhatus esimees Ando Eelmaa.

Kolmandana märgiti ära erametsaliitu kuuluva Vooremaa metsaühistu juhatuse esimees Harry Pütsepp, kes on viimase aasta jooksul paistnud silma metsaühistute tegevuste tutvustamisega sotsiaalmeedias.

Vasakul erametsaliidu tegevjuht Jaanus Aun, keskel Harry Pütsepp, paremal juhatus esimees Ando Eelmaa.

Tänumärgi ja tänukirjad andsid üle Eesti Erametsaliidu juhatus esimees Ando Eelmaa ja liidu tegevjuht Jaanus Aun.

MTÜ Eesti Erametsaliit on erametsaomanike esindusorganisatsioon, kuhu kuuluvad metsaomanike kohalikud organisatsioonid. Erametsaliit kaitseb oma liikmete huve, et võimaldada tegevusvabadust metsade kestlikul majandamisel.