Peagi talguülekutse avaldamise järel küündis saunatalgute arv juba enam kui 150ni. Selle loo kirjutamise ajal, nädal enne talgupäeva oli enam kui 1000 talgu üldnimekirjas juba 189 saunatalgu ja nende arv kasvab iga päevaga.

Saunafotodega saun

Üheks erilisemaks saunatalguks on Maarja küla saunagalerii loomine Põlvamaal.

„Oma sauna kasimisega saame me ise hakkama, aga me ootame fotosid kõigest, mis saunaga seondub - alates ettevalmistavatest töödest sauna kütmiseks, aga ka saun ise, sauna rituaalid, saunatalgud,“ selgitab talgujuht Ly Mikheim.

Ta täpsustab: fotod tuleks saata e-posti aadressile meeli@maarjakyla.ee või postiaadressile Haavassaare 1, Kiidjärve, Põlvamaa.

Mihkeimi sõnul valmib lähetatud fotodest saunafotode galerii Maarja küla sauna seinale, kus siis kõik huvilised saavad seda silmata.

Indiaanisaunast pastoraadini

Igaühel kaasa löömist võimaldavate talgute nimekirjast „Teeme Ära“ koduküljel https://teemeara.ee/et leiab hulgi inspireerivaid talguid.

Näiteks Arhailiste Traditsioonide Keskus Harjumaa Kose valla Vahesöödi talu korraldab indiaanisauna ja seda ümbritseva metsa korrastamise.

„Alustame talgupäeva juturingiga, teeme lõunapausi ja lõpetame päeva püstkojas tule ümber,“ seisab kirjas.

Võrumaa, Setomaa valla Vinski külas on kavas suitsusauna kasutuskõlblikuks muutmine ja lausa kerise ehitamine. Ehitustöödes saab kaasa lüüa ka Rapla valla Tamme saunas, kus on kavas nii sauna põranda kui saunalava ehitamine ja kerise paigaldus.

Võru linnas toimuvad saunatalgud ka pastoraadis Tartu tänaval. Suuremat sorti korrastustööd: lava ja pinkide õlitamine ja sauna väljastpoolt värvimine on kavas Viljandi vallas Tinnikuru Oru talu saunas.

Kadrina kuumad saunatalgud aastal 2013.

13 aastat Kadrinas

Loomulikult on talgud Eesti esimese saunapealinna Kadrina saunas, kus pühapäeval 7. mail kell 10 algab traditsiooniline saunapuude saagimine, lõhkumine ja riidastamine. Kui enamikus Eestimaa kohtades on saunatalgud esimest korda, siis Kadrinas on need toimunud aastast 2010.

Need kandsid esimesel korral nime „Kadrina Saunaklubi skulptuuritalgud“, sest muuhulgas oli küttepuude tegemisele lisaks talgute sisuks ka „Kadrina sauna kõrval asuva ja Eesti ainukese spetsiaalset saunale püstitatud skulptuuri korrastamine.“

Nii Kadrinas kui ka enamikus saunatalgute paikades ootavad talgute järel saunatalgulisi priilt pakutavad kuumad saunamõnud, Kadrinas lisandub võimalus ka Eesti ainsama saunamuuseumi külastamiseks.

Raamatukogudest üleilmsuseni

Eelmiseks suureks ülemaaliseks sauna-aasta 2023 aktsiooniks oli enam kui 60 raamatukogus raamatunäituste ja sauna-raamatute avalike ja üle veebi ettelugemiste korraldamine.

Tänaseks on käivitunud suurt populaarsust koguv maailma esimese saunaülikool, mille loenguid saab järelkuulata aadressil https://www.facebook.com/Sauna2023

Suure saunateemalise talgupäeva järel on järgmiseks suuremaks sauna-aasta ühistööks, et mitte öelda ühisleiliks laupäeval, 10. juunil ülemaailmse saunapäeva tähistamine koos Soome ja Rootsiga kõikjal üle Põhjala ühiselt sauna minnes ning ka rahvuslippe heisates.

Sauna-aasta logo on jõudnud nii särkidele, leilivannidele kui ka ... jõuluehetele!

Maaleht lükkab takka

Sauna-aasta eestvedaja on Eesti Maaturismi Ühing, kes viimastel aastatel on muu hulgas Eesti Saunatee võrgustikku üles ehitanud ja kuulub 2022. aastast Ülemaailmsesse Sauna Assotsiatsiooni (ISA).

Sauna-aasta ametlik kodukülg koos sündmuste kalendriga on https://sauna2023.ee/ , sauna-aasta takkalükkaja Maalehe saunasait aga asub aadressil https://maaleht.delfi.ee/saun .