Nii eramute kui ka korterite uksed tuleb alati lukustada. Seda ka siis, kui ise kodus ollakse. Näiteid selle tõestuseks pole vaja kaugelt minevikust otsida. Tänavu 27. jaanuaril siseneti lukustamata ukse kaudu Valgas ühte korterisse ja varastati esikust rahakott koos dokumentide ja sularahaga.

Siia juurde rääkis Pärjala palju kõhedama loo ka ühest tuntud eestlasest, kelle nimetame seekord Matiks. Mees oli koos naisega voodis, kui märkas, et nende magamistoas liigub ringi varas. Ta ootas, kui varas oli seljaga nende poole, ning hüppas siis pätile „kaela“, üritades teda takistada. Niimoodi rüseldes jõuti trepikotta. Kolin oli nii vali, et naabrid tulid ka vaatama, mis toimub, ning varas võeti koos kinni.

Narkomaanidele piisab vähesest

Veidi alla poole 2022. aasta vargustest eluruumidest moodustasid vargused korteritest, veidi üle kolmandiku eramutest, kümnendik suvilatest, kaheksa protsenti talumajadest ja kaks protsenti ühiselamutest. Peamiselt varastati korteritest.

2020.–2022. aastal toimunud vargused sündmuskoha lõikes

Igapäevaselt puutuvad inimesed kokku nn kiirvargustega, mis on reeglina narkomaanide rida. Neil on kogu aeg vaja midagi, mida uue doosi saamiseks kiiresti maha müüa. „Tüüpiline muster on see, et käiakse öösel mööda trepikodasid uksi katsumas,“ hoiatab Pärjala. „Kui on kaheksakorruseline maja, kus igal korrusel on neli korterit, siis võib põhimõtteliselt mürki võtta selle peale, et keegi on ikka ukse lahti jätnud.“

Kõigepealt vaadatakse üle esik, et ehk leiab sealt näiteks rahakoti või hommikuks kotti valmis pandud arvuti.

Niisiis, kui uks on lukust lahti, ei ole narkomaanil vaja palju vaeva näha, et midagi väärtuslikku näpata. Kõigepealt vaadatakse üle esik, et ehk leiab sealt näiteks rahakoti või hommikuks kotti valmis pandud arvuti. „Kui koridorist midagi võtta ei ole, siis vaadatakse teistes tubades ringi. On ka juhtumeid, et öökapilt varastatakse mobiiltelefon ja alles hommikul sisse magades avastatakse, et kodus on vargad käinud.“

Korterite uksed jäävadki pahatihti lahti, sest puudub rutiin neid lukustada või meeldib lastele ukse „liblikaga“ mängida. „Võiks harjutada endale sisse, et lähen kodust ära, panen ukse lukku, ja kui tulen koju, panen ka ukse kohe lukku,“ andis Pärjala nõu.