Kümme aastat raamatukogus töötanuna nägi Tiina, kuis lapsed raamatutest võõrdusid. Sündis mõte mänguväljakust, kus iga atraktsioon oleks seotud eesti lastekirjandusega, õhutaks lugemist, looks häid mälestusi.

Esiteks sai püsti Nukitsamehe maja. Selle jaoks tõmmati käima nii kogukondlik rahakogumine kui ka tordioksjon. Praegu olla müstiline majakene metsatukas laste lemmikpaigaks, kus suvel on avatud pisike Nukitsamehe suveraamatukogu ja kust jõnglasi on raske koju saada.

Kirjandusmetsa Nukitsamehe maja.

Majale järgnesid madalseiklusrada Sipsiku siksak, loomade söögikoht Tuutu söögimaja, ronimiskoht Nöbinina maamadu, Sookolli silmused, Onu Ööbiku orkester ... ja mis kõik veel! Tiina eestvedamisel ja tagantlükkamisel sündinud Kirjandusmetsas leiab ka kenakest taaskasutamist, näiteks vanadest satelliiditaldrikutest on saanud seente kübarad.

Maalehe konkurss „Kogukonna hing 2023“

Kogukonna Hing 2023

Teist aastat toimuv konkurss väärtustab tegusaid, aktiivseid, toredaid ja ettevõtlikke inimesi, kes viivad elu Eestis edasi oma kogukonnas tegutsedes.

Žürii valis ligi 200 esitatud kandidaadi hulgast välja 10 nominenti, kelle lood toome Maalehes lugejateni maist juulini. Võitja valivad lugejad Maalehe veebikodus.

Kogukonna eestvedajaid tunnustavat konkurssi korraldavad Maaleht ja Coop. Võitja kogukonnale korraldame auhinnaks meeleoluka simmani.

Rehepeksumuuseum

Nii Kirjandusmetsa kui ka selle kõrvale 50 nimelise puuga pargi ja lilleniidu rajamise juures vähendab Tiina oma suure rolli pisitillukeseks. Kiidab hoopis kohalikke Kodukandi liikmeid universumi suuruseks.

„Lausa 70 inimest on aasta algusest meil vabatahtlikku tööd teinud,“ rõõmustab Tiina ühingu üle. Ta ise kuulub Kodukandi juhatusse ja hindab ühenduse tegevuspiirkonna 700–800 inimese suuruseks, mis tähendab Roelat koos kümmekonna külaga.

Selle kandi lood on talletatud ägedasse põllutööriistade muuseumi, mis 20ndat sünnipäeva tähistab. Varamu, pigem isegi ladu asub kunagises kooli katlamajas. On tuubil täis hange, rehasid, saage, vankreid, atru, äkkeid. Sealt leiab kogunisti töökorras rehepeksumasina.

Kitsukesse katlamajja pressitud imeline põllutööriistade varamu.
Soovite reht peksta? Palun! Roelas ootab töökorras rehepeksumasin.

Muuseumis, mis hädasti ootab laienemist, on hoiul kogukonna põllutöölugu. See on varamu, mille võtme andis muuseumi looja Maret Tralla ühel päeval Tiina kätte, kostes, et hoia ja arenda nüüd! Ja nii Tiina hoiab ja arendabki, võtab vastu uusi tööriistaannetusi, kogub vanu lugusid.

Järgnevas videos räägib Tiina, mida ta oma kodukandis teeks, kui tal oleks miljon eurot.

Pinkide plejaad

Teel läbi Roela kohtame hulka mälestus- ja kiidupinke, mis kohalike ettepanekul ja valla toel küla ilmestavad. Armastatud arstile Tõnis Nurgale, lasteaia loojale Kärt Põllule, tantsuõpetaja Mall Moorile, õpetaja Maret Trallale... Kohaliku aja lugu saab igal aastal ka Kodukandi fotodega seinakalendriks, mille tarvis kohalikud noored usinasti jäädvustusi klõpsivad.

Noori oskab Tiina utsitada. Praegu on ta ametis õpilaskodu juhatajana, mis võtab 24 tundi ööpäevast, nagu ka Kodukandiga kodukandi edendamine.

„Ei ole asja, millega Tiina hakkama ei saaks, ta on Roela kogukonna väsimatu hing ja eeskuju. Kui juttu tuleb Roela oosist, Käbimajast või linnamäest, löövad Tiina silmad särama ning juttu jätkub kauemaks,“ sõnab kohalik kuulus mesinik Aili Taal.

Tiina Alavere Roela Käbimaja ees, kus suvel võiks liikuda huviliste armaada, uudistada käbikuivatit ning mekkida kohvi.

Rakveres kooli huvijuhina tegutsev Sirli Vahula lisab: „Tiina liigutab paigast mägesid, et Roela kodukandis oleks hea olla. Kui vaja, trimmerdab, värvib; jookseb, akutrell käes, mööda Kirjandusmetsa; veeretab puupakke, meisterdab käbidest metsloomi. Juba ta keerab väliüritusel minipannkooke, pakib laadaloosi jaoks kingitusi, teeb projekti aruannet, lisab infot Kodukandi kodulehele, kujundab plakatit...“

Võimas vastuhakk

Aasta eest panid naised koos Tiinaga seljad kokku ja hakkasid võidukalt vastu päikeseelektrijaama arendajaile, kes ei hoolinud külarahvast karvavõrdki ja soovisid kogu asumi paneelidega ümbritseda.

Praegu näitab Tiina uhkusega 95. sünnipäeva tähistanud Käbimajas käbidest ehitatud öökulle ja pärgasid. Need on osa RMK halduses olevale käbikuivatile uue hinguse andmisest koos jõulumaa, volbripeo, muude ürituste ja kohvikuga.

95 aasta vanuse Käbimaja seinale jäänud viimane volbri nõid...

Kohalikus rahvamajas Kodukandi oma toakeses ootab Tiinat aga inimesesuurune meesnukk, seltsi maskott, millele nime veel pole.

„No kui peaksin imekombel „Kogukonna hinge“ konkursi koos simmaniga võitma, siis teeme maskotile ka naise lisaks ja korraldame rahvamajas talle pulmad,“ unistab Tiina.

Tiina Roela Kodukandi maskotiga, kellele veel nime pole jõutud panna.

Kirjandusmetsast Käbimajani ehk Tiina Alavere viis tähtsat tegu

  1. Asutas ja hoiab töös Kirjandusmetsa koos pargiga, kus 50 nimelist puud ja lilleniit.

  2. Tõmbab käima unikaalse Käbimaja seltsielu ja korraldab ka matku.

  3. Hoiab elus Roela põllutööriistade muuseumi ja kavandab laiendamist.

  4. Suutis ära hoida Roela rohelust hävitama kippunud ja kohalike arvamusega mitte arvestanud päikesepargi rajamise.

  5. Edendab 40-liikmelise Kodukandi liikumisega Roela elu, väites, et lõpuks võidab see, kellel on parem tunne!