Jaana Vaus Madureira Silva

Üldjuhul sõlmitakse alaealisega tööleping. Muude lepingute (nt käsundus- või töövõtulepingu) sõlmimine võib kõne alla tulla üksnes siis, kui alaealine on mingil alal juba spetsialist, kes osutab teenust iseseisvalt (nt mängib pilli, teeb käsitööd vms).

Töölepingu puhul reguleerib alaealiste töösuhteid töölepingu seadus ( TLS).

7–12aastase puhul on lubatud teha üksnes kerget tööd kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamitegevuse alal. Näiteks võib 7–12aastane näitleja kaasa teha teatrietendustes või üles astuda raadio- või telereklaamides. 13–14aastane alaealine või 15–16aastane koolikohustuslik alaealine (s.t alla 17aastane, kellel pole veel põhiharidust) võib teha kerget tööd, mille puhul töökohustused on lihtsad ega nõua suurt kehalist või vaimset pingutust.

Töö on sobiv, kui see ei ületa alaealise kehalisi või vaimseid võimeid, ei ohusta alaealise tervist ega kõlblust ning ei sisalda ohte, mida alaealine ei ole võimeline märkama või ära hoidma.

Tööd, mida noored võivad teha: põllumajandustööd (rohimine, kastmine, marjade ja puuviljade korjamine); abitööd kaubandus- või teenindusettevõttes; abitööd toitlustus- või majutusettevõttes; muud tööd, mis ei ohusta alaealise võimeid, kõlblust ega nõua suurt pingutust, nt suveniiride valmistamine, paberist pakendite voltimine, dokumentide korrastamine jms.

Töö on sobiv, kui see ei ületa alaealise kehalisi või vaimseid võimeid, ei ohusta alaealise tervist ega kõlblust ning ei sisalda ohte, mida alaealine ei ole võimeline märkama või ära hoidma. Eelnevalt tuleb ka läbi viia töökeskkonna riskianalüüs, mille käigus peab arvestama riske alaealiste töötamisel, näiteks nende kogenematust ja sellest tulenevat võimetust ohte märgata.

Müügitöö on alaealiste puhul võimalik alates 15. eluaastast. Seaduse kohaselt on alaealisel piiratud teovõime. Teovõime tähendab võimet iseseisvalt teha kehtivaid tehinguid. Alaealise seadusliku esindaja nõusolekul on vähemalt 15aastase alaealise teovõimet võimalik laiendada. Aga olenemata sellest, et rahaliste pisitehingute tegemine seadusliku esindaja nõusolekul on võimalik, vastutab kogumis kogutud raha eest siiski täiskasvanu.

Alaealistele on ka keelatud tööd kohas, kus on kõrgusest kukkumise oht, varisemisoht lammutustöödel jms. Alla 16aastased ei või tõsta esemeid kaaluga üle 5 kg. Samas kuni 5 kg on lubatud, kui raskust ei tõsteta üle rinna.

Alaealise töötajaga (7–17 a) töölepingu sõlmimiseks on vaja ka seadusliku esindaja nõusolekut. 7–12aastase alaealise töötamine tuleb registreerida 10 tööpäeva enne tööle asumist ning 13–17aastased hiljemalt alaealise tööle asumise hetkeks. Lisaks peab tööandja tööinspektsiooni iseteeninduses sisestama andmed 7–12aastaste töölepinguga töötavate noorte töötamise kohta, milleks on:

alaealise seadusliku esindaja nõusolek; alaealise töötingimused, sh töö tegemise koht, tööaeg ja töökohustused; andmed koolikohustuslikkuse kohta. Soovitatav on juurde lisada ka kontaktisik, kellega tööinspektor saaks vajadusel ühendust võtta – see muudab menetluse sujuvamaks.