KUULA | Tea, kuidas maasikapeenralt saaki saada
Tihti küsivad inimesed miks Kreeka maasikad maitsevad teistmoodi kui kodumaised maasikad. „Tegu on teiste sortidega, kus aretuse käigus on pööratud tähelepanu muudele vilja omadustele nagu saagikus ja vilja tugevam struktuur, et seda paremini kaubanduses turustada,“ selgitas Eesti Maaülikooli aianduse õppetooli juht Ulvi Moor.
Kuigi maasika kohta öeldakse mari, on botaaniliselt tegu siiski koguviljaga. Maasikas on väga kasulik ja sisaldab palju askorbiinhapet, foolhapet ja mitmeid teisi antioksüdante. Juba 200gr marjast piisab, et sööja saaks kaetud päevase C-vitamiini vajaduse.
Ulvi Moor sõnas, et Eesti inimene on harjunud üsna pehme ja magusa marjaga. „Kreekas kasvatatakse teisi sorte, eelistatud on tugeva viljalihaga sordid, mis taluvad hästi transporti,“ tõdes Moor.
Eesti maasika kiituseks võib öelda, et meil kasvavatud maasikad sisaldavad võrreldes teiste Euroopa riikide maasikatega oluliselt vähem taimekaitsevahendite jääke. Riigiti lubatud taimekaitsevahendite nimistu on erinev.
Kuula saates „Kevad sinu kodus“ millal tegelikult tehakse maasika hahkhallituse tõrjet ja miks mahedalt kasvatatud marjade saak jääb väiksemaks? Mida teeb maasikal ripslane ja miks hallitusega mari tuleb ära visata?