Tööinspektsiooni järelevalve osakonna juhataja sõnul võib sellistes tingimustes töötamine olla kahjulik töötajate tervisele, põhjustada kurnatust ja mõjutada tööohutust. „Meie eesmärk on, et iga töötaja saaks töölt minna koju terve ja hoituna, mistõttu soovitame kõikidel tööandjatel läbi mõelda, kuidas tagada hea töökeskkond taas saabuva kuumalaine ajal,“ rõhutas Silja Soon.

Selleks, et oma töötajate tervist ja töövõimet hoida, on oluline, et tööandjad võtaksid kasutusele ennetavaid meetmeid. Vajalikke ümberkorraldusi saab oma töökohtadel teha juba ennetavalt, et töötajatele tagada võimalus suvekuumusega paremini toime tulla.

Soone sõnul tuleks eelmistest suvedest õppust võtta ja oma tööd vastavalt vajadusele ümber korraldada. „Tihti hakatakse lahendustele mõtlema alles siis, kui kuumalaine käes, aga siis võib olla lisameetmete kasutusele võtmiseks juba hilja. Kui aga töötaja on liigkõrge temperatuuriga tööruumidest juba teada andnud, peab tööandja sellele kiiresti reageerima ja leidma lahendused,“ märkis ta.

Jahutamiseks mitmeid võimalusi

Tööruumide jahutamiseks peaks leidma võimalusi, näiteks paigaldades konditsioneeri või kasutades ventilatsioonisüsteemi. Lisaks võib kaaluda varjuliste alade loomist või kasutada fassaadidel päikesevalgust peegeldavaid materjale, mis aitavad vähendada siseruumide temperatuuri.

Kuumusega toimetulekuks võiks võimalusel kaaluda ka töögraafikute paindlikumaks muutmist, näiteks nihutada tööaega varahommikule või hilisõhtule, kui temperatuurid on madalamad. Kui tööruumides on kõrge temperatuur, peaks töötjatele võimaldama jahutamiseks lisapause, näiteks jahedas puhkeruumis.

Kuumade ilmadega on oluline juua piisavalt vett, sest regulaarne vedeliku tarbimine aitab kompenseerida higistamisega kaasnevat vedelikukaotust ning hoiab organismis vajalikku vedeliku tasakaalu.