„Taastame maid ja istutame bambust vaid nendele maadele, mis on olnud metsastamata vähemalt viimased 10 aastat,“ selgitas ettevõtte kasvujuht Taivi Koitla. „Kontrollime seda nii satelliittehnoloogia kui ka kohapealse tiimi põhjaliku taustauuringu abil. Eesmärgiks on taastada just kahjustunud maid, mitte istutada bambust hiljuti mahavõetud metsa asemele või põllumaadele.“

Bambus seob tõhusalt süsinikku

Istutatud bambus kannab Koitla sõnul nii maade taastamise ja pinnase kvaliteedi parandamise eesmärki, aitab eemaldada atmosfäärist süsinikdioksiidi reostust, loob kohalikule maaomanikule lisatulu kui toetab ka kohalikke kogukondi. Ettevõte panustab olulise proportsiooni süsinikkrediitide müügist ka kohaliku (ehk konkreetse maakonna või küla, kuhu on bambuseid istutatud) eluolu parandamiseks.

Käesoleva aasta aprillikuus istutati esimesed 300 hektarit bambust Ugandas ning alanud on ettevalmistustööd 2000 hektarile bambuse istutamiseks Ugandas ning 1000 hektarile Keenias.

Bambus eelis süsinikusidujana on, et ta kasvab märkimisväärsemalt kiiremini kui keskmine puu. Mõned bambuse liigid kasvavad ligi meeter päevas.

„Meie fookuses on kohalikud bambuse liigid, mis sobituvad konkreetse piirkonna loodusliku keskkonnaga,“ rääkis Koitla. „Bambuse eelisteks lisaks kiirele kasvule ja kiirele taastumisele võib paljude muude seas mainida ka vastupidavust ja seda nii kahjurite kontekstis kui ka järeltöötluse kontekstis. Puudusi võrreldes puiduga kohe ei meenugi.“

Mandritevaheline töökorraldus

1MT Nation OÜ kaasasutaja ja tegevjuht Kristjan Raude on aastaid enne ettevõtte asutamist Aafrika kontinendil erinevates riikides tööalaseid kontakte loonud. Lisaks on neil kohapealne meeskond, kes kohalikke operatsioone juhib ja koosneb nii eestlasest COO-st Kaspar Jõgevast, kes enamus aastast elab Aafrikas, lisaks on kohapealne tiim operatsioonide - ja metsandusjuhist, GIS-eksperdist, bambuse eksperdist jne.

Taastame maid ja istutame bambust vaid nendele maadele, mis on olnud metsastamata vähemalt viimased 10 aastat.

Taivi Koitla

„Meie peakontor asub Tallinnas, aga allüksused nii Kampalas kui ka Nairobis ning lisaks veedab peakontori tiim enamus aja aastast kohapeal,“ ütleb Koitla. „Sobivate partnerite leidmine Aafrikas on pidev töö, maid analüüsitakse põhjalikult, päringuid tuleb nii otse meile kui ka pöördume ise sobivate piirkondade poole. Neid protsesse saab juhtida vaid kohapeal olles ja igapäevaselt suurt tööd tehes.“

1MT Nation OÜ kaasas juunikuus bambuse istanduste kiireks laienemiseks laiapõhjalist strateegilist kompetentsi ja miljon eurot suures mahus Eestist. Investorite hulka kuuluvad teiste hulgas ka pikaaegse metsatööstuse kogemusega ning Eesti Metsa – ja Puidutööstuse Liidu juht Margus Kohava ja puitpelletite tootja Warmeston OÜ. Kohava on üks investoritest läbi isikliku ettevõtte (Payles OÜ). Suurem investor on Warmeston.

„Bambus on kliimamuutuste leevendamiseks üks tõhusamaid looduspõhiseid tööriistu ning kuigi tänu kiirele kasvule on ka süsinikdioksiidi saaste atmosfäärist eemaldamine n-ö keskmisest metsast märkimisväärsest kiirem, on maa taastamine ja istanduste avamine investeerimismahukas tegevus ja seda enam on hea meel, et me esimeses faasis ei kaasanud mitte ainult strateegilisi ja valdkonnapõhise kompetentsiga investoreid, vaid investoreid suures mahus eeskätt Eestist,“ kommenteeris 1MT Nation OÜ tegevjuht Kristjan Raude. „See näitab, et eksperdid mõistavad meie äri tõsidust ja ka Eesti tegijad on hakanud tõsisemalt survestava kliimamuutuste olukorraga tegelema,“ lisas ta.

1MT Nationi tegevjuht Kristjan Raude.

Fookuses on kliima

Eesti Metsa – ja Puidutööstuse Liidu juht Margus Kohava kommenteeris partnerlust: „Kliimamuutusest tingitud tagajärjed mõjutavad kõiki olenemata geograafilisest asukohast ja olen jätkuvalt seisukohal, et metsanduse ja metsatööstuse tark ning läbimõeldud arendamine aitab meil kõige paremini kliimamuutustega võidelda. 1MT Nation OÜ taastab kahjustunud maid taasmetsastamisega ning saame selles protsessis ka oskusteabega tuge pakkuda.“

Kohava sõnul ei saa loodusesse investeerimist pausile panna ka keerulistes majandusoludes ning lisaks positiivsele mõjule kliima ja looduse kontekstis loob 1MT Nation OÜ tegevus ka sotsiaalselt tugevat mõju.

„Warmestoni vaatest on tegemist meie start-up portfelli investeeringuga, mis sobitub pelleti, kui samuti süsiniku emisioonide vähendamisesse panustava toote väärtuspakkumisega,“ lisas Warmeston OÜ tegevjuht Mait Kaup. Hoiame jätkusuutlikust fookuses ja selles vallas saame kindlasti 1MTN’iga kogemusi vahetada.“

Warmeston toodab eelkõige kestvuskaupu tootva Eesti metsa- ja puidutööstuse jääkidest puitpelleteid, mis efektiivsetes tööstuslikes sooja ja elektri koostootmisjaamades asendavad kivisöe kasutuse. Eelmisel aastal Warmestoni toodetud pelletid vältisid selliselt ligi 300 000 tonni kivisöe kaevandamise ja ligi 900 000 tonni CO2 emissioonid.

„1MT Nation OÜ astub oma tegevuses sammu edasi ja eemaldab atmosfäärist sinna paljustki inimtegevuse tulemusel varasemalt emiteeritud süsinikdioksiidi, salvestades selle pikaajaliselt uutes istandustes kiiresti kasvavasse biomassi,“ sõnas Kaup. „Partnerlus 1MT Nation OÜ-ga on meie jaoks loogiline samm. Toetame looduspõhiseid lahendusi, millel on reaalne positiivne mõju ja saame valdkonnapõhist kompetentsi vahetada ja vahendada,“ märkis Kaup.

1MT Nation OÜ (1MTN) on looduspõhiste ja kõrge kvaliteediga süsinikkrediitide arendaja (Carbon Dioxide Removal) Aafrikas, mille eesmärgiks on taastada kahjustunud maid istutades bambust, luues tuhandeid töökohti, toetada kohalikke kogukondi ning pakkudes ettevõtetele looduspõhiseid süsinikdioksiidi eemaldamise krediite. Ettevõtte asutajad on pikaaegne ettevõtja ning investor Kristjan Raude ja kliimaadvokaat Anete Garoza. 1MTN peakorter asub Tallinnas ning allüksused Kampalas ja Nairobis. Lisainfo: www.1mtn.com