Näkiuurimisekeskus ja kalaspordimuuseum koos Kaur Saluse ja näkiga.

Mees uhkeldab kesk kalavõrkude, õngekonksude ja ahingute, spinningute armaadat, mida troonimas erinevad trükid Enn Vetemaa kultusraamatust, neljakümne aasta eest ilmunud „Eesti näkiliste välimäärajast“.

Just see kentsakas-mütoloogiline teos, mis tutvustab näiteks ka sellised näkke nagu roppsuu-röökur, pislisebik piripill ja rohejuus-edvik andis Kaur Salusele aluse ja ainese kiiksuga kalaspordimuuseumi ehk näkiuurimiskeskuse rajamiseks.

Näkiuurimisekeskusest ja kalaspordimuuseumist leiab ka hulganisti tarvilist ja harivat raamatuvara.

Kalad – vähjad – saunad

Täna käivad kalaspordimuuseumi- näkiuurimiskeskust, eurotoetuste toel kerkinud unikaalset paika Lääne-Virumaa Ao külas, Põltsamaa jõe kaldal uudistamas nii kalamehed kui Eesti mütoloogia fännid, rääkimata vähkide ja saunade armastajatest.

Lantide kollektsioon.

Kõiki Saluse ettevõtmisi kannab terake tõsimeelsust koos kenakese kiiksuga. Näiteks eesti folkloori ja mütoloogia tutvustamine koos näkikujude kogumisega, koos näkilegendide uurimise-levitamisega.

Lisaks Eesti kalanduse ajaloo talletamine koos erilise kalastusvahendite kollektsiooni loomisega. Eesti vähkide ja vee-elustiku kaitse koos ainulaadse Wähja festivali korraldamisega.

Spinningukettad, mis vanu aegu mäletaval uudistajail silma mälestustest märjaks võtavad.

Lisaks kannustab Kauri saunalembus koos sooviga kogutud vanavara mitte raisku lasta, vaid selle baasil uusi väärtusi, näiteks sauna-aastal erilist sauna luua.

Sauna ja vähjalembuse sümbioosina sünnibki Saluse õuele nüüd hiigelsuur saun, mille materjaliks ... vana turbatöötlejate vaguneelamu.

Tulevase sauna sisevaade, lavad on otstes, keskele, kus praegu auk, tuleb keris.

Lavalt näkkide sekka

Lavad – meeste ja naiste omad eraldi tulevad vaguni otstesse. Keskele, äralõigatud põhja asemele lükatakse aga hiigelsuur keris, mis peaks kogu ehitise kuumaks kütma.

Keris ootab kive ja kuumust.

„Lootsin algul, et mahutan siia lavale ära 101 riigikogulast, aga pole veel täpsemalt mõõtnud,“ räägib Salus kesk ehitusmüra. Ja põhjendab veidrat materjali – vagunelamu valikut. Ta lihtsalt ei raatsi vanu asju ära visata, vaid soovib neile uue elu anda. Näiteks vanadest akendest on sündinud ta kasvuhoone.

Selle ava kaudu jõuab keris sauna sisemusse.

Hiigellavaga saun köetakse esimest korda katseliselt kuumaks enne augusti alguses toimuvat traditsioonilist Wähja Festivali.

Et siis kalandusest, vähkidest, näkkidest ja saunandusest kubisevate pidustuste ajal Eesti suurimat lava ja erilisemat sauna nautida. Kütjateks, muuseas on kutsutud Eesti esimeses saunapealinnas, Kadrinas tegutseva Kadrina Saunaklubi liikmed.

Kaur Salus ja loo autor Rein Sikk uudistavad-arutavad hiigellava kõrgeimal astmel, kas kõik riigikogu liikmeid võiksid vagunsauna ära mahtuda või ...

Leiliviskamise kapp, millel pikkust nii kaks kui mitte enamgi meetrit, on hiigellavaga sauna jaoks samuti valmimas.

„Ja siis saab ägeda leili järel lavalt otse vette, me näkkide keskele tormata,“ resümeerib Salus kenakest kiiksulist ettevõtmist ja ehitist, mis on end juba tänaseks kirjutanud Eesti saunanduse ajalukku.

Nende väravate taga sünnibki saunanduse, näkinduse, kalanduse ja vähjanduse ajalugu. Mis sest, et veidi omapärasel moel.
Veel killukesi kogutust.
Kaur mässab näkikujuga, millesarnaseid on ta valdustes hulgi. Rääkimata näkkidest endist Põltsamaa jões.