Siiski saab andmete kasutamise piirata vaid erafirmadele, teadusasutustele ja inkassole jääb õigustatud huvi puhul ligipääs andmetele alles.

Juhised

Vajuta „Sisenen“. Alternatiivselt võid ka kohe vajutada „Andmetele juurdepääsu piiramine“. Sellisel juhul logi sisse ja jätka punktist 3.

Logi sisse kas ID-kaardi, Smart-ID või Mobiil-IDga. Kui sa pole pikka aega oma rahvastikuregistri andmeid vaatamas käinud, palub lehekülg sul need üle kontrollida. Vaata oma andmed üle, kinnita ja jõuad töölauale.

2) Vasakpoolses külgmenüüd on lahter „Minu andmed“ klõpsa sinna ja lahti tuleb rippmenüü, kust omakorda tuleb valida „Andmetele juurdepääsu piiramine“.

3) Lahti hüppab sektsioon, kust edasi pääsemiseks tuleb vajutada „Vaatan kehtivaid piiranguid“.

4) Vaikimisi on sinu andmed olnud kättesaadavad nii uuringuteks kui reklaamiks. Mõlemad võimalused saad keelata, kui vajutad vastava teema juures „Muudan piiranguid“.

5) Nüüd saad valida, kas tahad oma andmete kasutamise keelata ära mingiks ajaperioodiks või tähtajatult. Viimase variandi puhul klõpsa kastile „Tähtajatu“ ja kui see muutub siniseks, siis vajuta „Kinnitan“.

Nüüd ei saa sinu andmeid enam uuringuteks ja/või reklaamiks kasutada.

Kui aga tahad teada, kes juba on sinu andmeid kasutada saanud, tuleb selleks minna leheküljele https://www.eesti.ee/et ja logida samuti sisse. Vasakult küljeribalt leiad lahtri „Andmejälgija“. Vajuta sellele ja vali end huvitav register (Näiteks rahvastikuregister). Edasi kuvatakse kõik sinu kohta tehtud päringud.

Skandaal andmetega

ERR teatas reede õhtul, et Isamaa erakonna katuserahadega loodud Pere Sihtkapital AS korraldas uuringu, mille jaoks küsiti rahus küsiti rahvastikuregistrist välja tuhandete lastetute Eesti naiste andmed.

Uuringus esitati neile isiklikke küsimusi seksuaaleluharjumustest poliitiliste vaadeteni välja. Andmekaitseinspektsioon peab küsitlust problemaatiliseks, kuna tegemist on eriliigiliste (nn tundlike) andmetega, mille kasutamiseks peab olema tagatud eriline järelvalve ja vajadus.

Tuli aga välja, et Pere Sihtkapitali liige Raul Eamets oli saanud andmed kätte, kasutades oma positsiooni Tartu Ülikooli dekaanina, kuid ülikooliga kooskõlastamata ja eetikanõukogu otsust uuringu läbiviimiseks ära ootamata. Ülikool teatas, et seda kõike tehti õigusvastaselt ning rikkudes korruptsioonivastast seadust.