Kadrina kui saunapealinn a logo.

La lisas, et sauna-aasta raames on toimunud küll sadu sündmusi üle Eestimaa, aga 16. septembril kell 12 Kadrina rahvamajas algav saunakonverents on sauna-aasta esimene konverents.

Vaba pääsuga ja kõigile huvilistele tasuta pärimuskonverents kannab pealkirja „Saun läbi aegade“.

Ministri juhatusel

Konverentsi modereerib Kadrina Saunaklubi aktivist ja sauna-aasta idee autor, Maalehe ajakirjanik Rein Sikk. Ta on Jõhvi saunasõprade poolt kuulutatud kogunisti saunaministriks.

Kadrina saunakonverentsi plakat.

„Toon oma ettekandes välja parajama patsahkami säravaid ja olulisi fakte Kadrina Saunaklubi tegevusest, tänu millele jõudsime Eestis enneolematu sauna-aastani, mille esimeseks saunapealinnaks sai Kadrina,“ mainib Sikk, kelle sulest on peagi ilmumas raamat „Sauna vägi, 365 küsimust ja vastust“.

„Toon oma ettekandes välja parajama patsahkami säravaid ja olulisi fakte Kadrina Saunaklubi tegevusest, tänu millele jõudsime Eestis enneolematu sauna-aastani.“

Rein Sikk

„Ma loodan, et mu ettekandest on kasu iga Eestimaa piirkonna elanikele, kes soovivad oma seltsitegevusega maailma parandada, suisa mõnd üle-eestilist aktsiooni käivitada,“ mainib Sikk sauna-aastat puudutavat ülesastet kokku seades.

Kirjandusest terviseni

Sauna ja tervise teemadel peatub konverentsil perearst Ene Lehtla. „Mu teemaks on üldiselt sauna ja soojuse mõjust tervisele, lühidalt organsüsteemide kaupa ja millal oleks mõistlik ennast usaldada ja sellest loobuda,“ tutvustab saunasõbrast doktor.

Ettekannet illustreerib raamatunäitus saunateemalistest raamatutest.

Päeva kolmas ettekanne viib raamatute radadele ja kannab pealkirja „Saun eesti kirjanduses“. „Sauna käsitlusi leidub erinevates kirjandusžanrites, kuid tema olemus, funktsioon ja roll võivad olla erinevad ja ajas muutuvad,“ tutvustab ettekande autor Kadrina valla raamatukogu peaspetsialist Tiiu Kaare. Ettekannet illustreerib raamatunäitus saunateemalistest raamatutest.

Kadrina saunakonverentsi plakat.

Kohal on ka Eesti Kirjandusmuuseum esindajad, kes kutsuvad koguma erinevaid saunalugusid.

Sauna lugu kinolinal

Konverentsipäeva üheks oodatuimaks sündmuseks on Marko Raumani filmi „Vihaga, kuid vihata“ esilinastus. „See on umbes tunni aja pikkune dokumentaalfilm Kadrina sauna loost. Film algab Kadrina sauna 65. aastapäeva jäädvustustega ning lõpeb on sauna-aasta avamisega,“ mainib ajalootudengist Rauman.

Rauman on varem oma filmis „Suvi 1991“ jäädvustanud pöördelisi aegu ja filmis „Muutuste tuultes“ Kadrina Keskkooli 120aastast ajalugu.

Vaata nüüd filmi treilerit!

Saunapealinna Kadrina sauna koos saunamuuseumiga saavad huvilised külastada saunapäeviti, pühapäeviti kell 14-18 naised ja 18.30-20 mehed. Lisainfo https://www.facebook.com/kadrina.saunaklubi.

Kadrina saunaklubi logo

Sauna-aasta ametlik kodulehekülg on https://sauna2023.ee/ . Sauna-aasta peakorraldajaks on Eesti Maaturism, takkalükkajaks aga ka Maaleht.