„Head kuulajad, mulle tundub, et nüüd nad pisatavad mu taskusse. Vaimulik taskuhäälingus. Pastor podcastis,“ alustab Jaan Tammsalu avasaadet viitega sellele, et taskuhäälingu saadet ta varem teinud ei ole.

Ta tunnistab ka, et kuigi vilunud esineja, siiski on esimese saate ootus olnud küllalt ärev.

„Olen kartnud, üle pika aja olen hirmu tundnud, aga tundub, et nüüd on muretsemisel lagi käes,“ märgib Tammsalu ning lisab, et mõistab hästi, et tema puhul on hetkel tegemist ilmselt kõige tuntuma vaimulikuga Eestis ning selgitab lühidalt oma praegust positsiooni kirikus.

Kuigi seda võib nimetada teatud mõttes ooterežiimis olekuks, lubab Tammsalu, et end tsenseerima ta saadetes ei hakka, ühtki teemat ei väldi ning omalt poolt on mikrofoni ees avatud kaartidega.

Pikemalt peatub avasaade alapealkirjaga „Usu tõelisus“ sellel, miks inimesed üldse tänapäeval usuvad Jumalasse, tahavad käia kirikus ning mis neid selle juures hoiab. Nagu ikka Jaan Tammsalu puhul, kuuleb mitmeid kirjanduslikke viiteid ja kujundlikke võrdlusi, kuid ka konkreetseid näiteid tema endaga juhtunust või talle räägitust.

„Paljusid inimesi Jumal segab. Lihtsam on selg keerata ja öelda, et ei olegi olemas,“ nendib Tammsalu. Ta ei vaidle ka vastu sellele, et kirikust võib vahel raske Jumalat leida olla, sest näib, et seal räägitakse millestki muust või kellestki teisest, lahterdades inimesi sobivateks ja mittesobivateks.

„See on vahel päris ehmatav. Olen päris palju rääkinud inimestega, kes on kirikus pettunud, kuid mina ise nende hulka ei kuulu,“ sõnab ta.

Saate lõpuosas ootab kuulajaid spetsiaalselt selleks päevaks ette valmistatud mõtisklus, mille kohta on Jaan Tammsalult juba palju küsitud nende poolt, kes siiani mõtisklusi harjunud kuulama Raadio 7 lainepikkuselt.

„Omalt poolt valmistun igaks saateks põhjalikult ja kui kuulajad saate juures püsivad, saab meil olema tore,“ lubab Tammsalu.

Jaga
Kommentaarid