Arheoloogialegendi dr. Hawassi võib ära tunda laia äärega nahkkaabu järgi, millel on suur roll tema arheoloogilistes ekspeditsioonides ja mille poolest teda tuntakse kogu maailmas kui Egiptuse Indiana Jonesi. Kahjuks ei võtnud teadlane oma ainsale loengule Tallinna Mustpeade majas oma kuulsat mütsi kaasa, kuid vaatamata sellele köitis ta oma intrigeerivate lugudega kuulajaid.

Dr Hawass Tallinnas Mustpeade majas loengut pidamas.

Kaasaegse egüptoloogia legend haaras kuulajaid juba esimestest minutitest kaasa vaaraode, muumiate ja müsteeriumide maailma. Ekspert illustreeris oma loengut dokumentaalfilmiga oma viimastest uurimistöödest Sahara kõrbes „The Unknown: The Lost Pyramid“, mis avaldati juulis Netflixis.

Loengu ajal rääkis dr Hawass oma kõige muljetavaldavamatest leidudest, sealhulgas Nefertiti muumiast

Täpselt aasta tagasi šokeeris dr Z. Hawass maailma, teatades, et Luxoris vaarao Tutanhamoni hauda uurides avastas ta maailma vaieldamatult kuulsaima kuninganna Nefertiti muumia.

Nefertiti elu ja surm tekitab endiselt palju küsimusi. Tema päritolu on siiani teadmata. On oletus, et pärast oma abikaasa vaarao Akhenateni surma võis ta lühikest aega meheks maskeerununa ka trooni valitseda. Ühe Leedu teadlase väidetel ei olnud Nefertiti mitte ainult naiseliku ilu eeskuju, vaid valitses pärast oma abikaasa surma tõesti kuningriiki.

„Kuu aja pärast hakkan analüüsima kolmekümne hiljuti avastatud muumia DNA-d. Olen veendunud, et üks neist peab kuuluma kuninganna Nefertitile. Loodan lähitulevikus sellest uuringust ja tulemustest rohkem teada anda, kuid kõik meie leitud materjalid ja tõendid viitavad sellele, et Nefertiti tõepoolest valitses Egiptuse kuningriiki pärast oma abikaasa surma,“ selgitas üks tuntumaid Vana-Egiptuse saladuste uurijaid Tallinnas toimunud loengul.

Seda, et selle egüptoloogi avastused muudavad pikka aega kehtinud veendumusi näitab ka asjaolu, et teine kuulus Egiptuse valitseja Kleopatra ei olnud afroameeriklane, nagu viimases Hollywoodi filmis näidatakse, vaid pärines Makedooniast. See avastus on tekitanud palju arutelusid ja vastuolusid. Dr. Zahi Hawassil on selles küsimuses kindel seisukoht ja tema veendumuse tõttu on Egiptuses keelatud näitada viimast Kleopatra elulugu kajastavat filmi, mille produtsendiks on Will Smithi abikaasa Jada Pinkett-Smith.

Loengu ajal rääkis dr Hawass oma kõige muljetavaldavamatest leidudest, sealhulgas Nefertiti muumiast.

Kas vaarao haudade avastajaid tabab needus?

Aastakümneid vaaraode pärandit uurinud teadlane selgitas, et erinevad seiklusfilmid on tekitanud väga levinud valeuskumuse, et vaaraode haudadesse sisenejaid tabab muumiate needus.

„See ei ole tõsi ja mina olen selle elav tõestus. Üldiselt on Egiptus turvaline riik, mida saab avastada ja seigeldes tutvuda. Meil on veel palju avastada -- siiani oleme suutnud „dešifreerida“ vaid 30 protsenti Vana-Egiptuse ajaloost, ülejäänud 70 protsenti ootab veel avastamist,“ ütleb 76-aastane Vana-Egiptuse saladuste uurija, kes saab energiat ja inspiratsiooni oma arheoloogiakirest.

Dr. Hawass on oma enam kui pool sajandit kestnud arheoloogiliste väljakaevamiste käigus teinud palju olulisi avastusi. Nende hulgas on vaarao Tutanhamoni muumia skaneerimine 2005. aastal, mis tõi esile palju uusi fakte 18-aastase vaarao tervise, elustiili ja võimalike surma põhjuste kohta.

Näiteks arvati pikka aega, et vaarao suri peas oleva augu tõttu. Hoolikad uuringud on aga näidanud, et auk tehti pärast vaarao surma ja seda kasutati palsameerimiseks. Murdunud ribid ning luumurrud näitavad, et ta sai enne surma trauma, mis viitab sellele, et Tutanhamoni surm oli õnnetusjuhtum.

Tänapäeva arheoloogiast on saanud teadus, mis kasutab kaasaegsete seadmete, robotite, röntgen-, ultraheli- ja skaneerimisseadmete komplekseid lahendusi, võimaldab muumiat kahjustamata vaadata sarkofaagi sisemusse ja määrata kindlaks elutingimused, haigused ja muud kultuurilised aspektid.

Dr. Hawassi visiit Tallinnasse on kultuuriline kingitus Eestile

Eesti Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi turismi valdkonnajuht Külli Kraneri sõnul aitab maailma ühe populaarseima egüptoloogi visiit Eestisse kaasa riikidevahelise suhtluse ja vastastikuse teadlikkuse kasvule. Selline kultuuridevaheline koostöö on kasulik ka turismi vaates nii Eestile kui ka Egiptusele.

„Dr. Hawass on silmapaistev Egiptuse kultuuri saadik, kelle inspireeriv visiit laiendab oluliselt meie teadmiste horisonti. Egiptus on ju eestlaste jaoks oluline reisi sihtkoht, kus lisaks soojale päikselisele ilmale on võimalused puudutada tuhandeid aastaid kestnud kultuuri elusalt ja vaadata seda palju sügavamalt,“ on K. Kraner veendunud.

Selle väitega nõustub ka reisikorraldaja Coral Travel Eesti filiaali juht Jana Mitjakova, kes kutsus sotsiaalmeedias üle miljoni jälgijaga arheoloogiakuulsuse Baltikumi. Tema sõnul oli Vana-Egiptuse huviliste arv, kes tulid teadlase tasuta loengutele Baltikumisse, tõesti suur.

„Olen väga tänulik Egiptuse Turismiametile ning Egiptuse saatkondadele Taanis, Rootsis ja Soomes, et nad andsid meile võimaluse kuulda põnevaid ja intrigeerivaid lugusid Vana-Egiptusest legendaarselt inimeselt.“ Dr. Hawass tõestas oma lugudega, et Egiptus ei ole lihtsalt paar püramiidi hotellidest kaugel asuvas kõrbes, vaid tohutu müsteeriumide universum, mis avaneb samm-sammult ainult kõige visamatele ja kirglikumatele,“ ütles Coral Traveli Eesti esinduse juht ja ürituse korraldaja Jana Mitjakova.