Südikas naine on kogunud tuntust maitsvate Mätiku talumeierei toodetega, aga ka sellega, et ühtaegu edendab põllumajanduselu mitmel rindel: ta on Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liidu tegevjuht, juhib Talumeiereide Liitu ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) mahetoimkonda, olles ka EPKK nõukogu aseesimees.

Lisaks kõigele on Mirjam Pikkmets oma sõnul veel kahekümnekordne tädi. On ta ju pärit kuulsast Pikkmetsade suguvõsast, kes kõik toimetavad Oidrema külas ja selle ümbruses Pärnumaal.

Harjumaal tegutseval Iisaka talu lambakasvatajal Priidu Veersalul jagub tänavusele rahvapõllumehele vaid kiidusõnu.

„Mina hääletasin ka Mirjami poolt,“ teatab Veersalu, kes on ühtaegu ka Eesti Lamba- ja Kitsekasvatajate Liidu juhatuse aseesimees.

Lisaks kõigele on Mirjam Pikkmets oma sõnul veel kahekümnekordne tädi.

„Mirjam on mitmekülgne ettevõtja, ta toimetab nii oma meiereiga kui lambafarmiga, seisab väga tugevalt mahetootjate eest ja on suur eestkõneleja lambakasvatussektoris,“ tunnustab Veersalu.

Õisu tehnikumis piimandust ja maaülikoolis toidutööstuste tehnoloogiat õppinud Mirjam Pikkmets on aastatega suutnud teha Mätiku meierei tooted tuntuks, piim nende valmistamiseks tuleb Mirjami ema piimafarmist. Kohupiimad, või ja juustud viiakse kaubaringiga paljudele tarbijatele koju kätte, osa toodetest turustatakse läbi Läänemaa OTTi talupoe. Toorpiimana müüakse igas kuus umbes 500 liitrit mahepiima.

Aaduni talust saavad ümberkaudsed elanikud osta lisaks ka lambaliha, kanamune või soetada oma elamisse koheva gotlandi lamba naha. Nii mõnedki lasteaiad eelistavad osta Mätiku talumeierei mahejogurteid ja kefiire.

Mirjam on veendunud mahetootja ja seisab just peretalude eest, tuues esile nende olulisuse ka toidujulgeolekus, sest tema sõnul suudavad hajali asuvad väiketootjad väga hästi varustada oma piirkonda maitsvate kodumaiste saadustega.

„Mina arvan, et tulevikus jäävadki ellu just sellised peretalud, kes majandavad mitmekülgselt, hajutavad riske ja väärindavad ise oma tooteid,“ rõhutab rahvapõllumees 2023 Mirjam Pikkmets.

Valime aasta põllumehe

Maaleht ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldavad traditsioonilist konkurssi „Aasta põllumees“ alates 2001. aastast, seekord toimub konkurss 23. korda. Konkursi eesmärk on esile tõsta uuendusmeelseid, keskkonnateadlikke ja edasipürgivaid põllumehi.

Kandidaate saavad igal aastal esitada põllumajandusega seotud liidud, ühingud, seltsid ja organisatsioonid. Konkursi võitja saab auhinnaks ajaloolise „Külvaja“ pronkskuju vähendatud koopia. Skulptor Ferdi Sannamehe 1927. aastal valminud pronksist skulptuuri „Külvaja“ võitis 1928. aastal tollane Piistaoja talu peremees Theodor Pool kui Eesti parima talu omanik. Skulptuuri vähendatud koopia on modelleerinud skulptor Tiiu Kirsipuu. Kuju üleandmisega soovivad Maaleht ja Põllumajandus-Kaubanduskoda rõhutada ajaloolist järjepidevust maaharimise ja põllumajanduse edendamisel Eestimaal läbi sajandite.

Konkurssi „Aasta põllumees 2023“ toetab Selver.