Veeroja sõnul on Rõuge valla 6. sünnipäeva tähistav kolmepäevane saunapidustus eelkõige koht, kus jagada kogemusi ja õppida kasvõi uusi vihtlemisvõtteid, muudest saunatarkustest rääkimata.

Kui kusagil Eestimaal toimub midagi saunade ja eriti suitsusaunadega seoses on Eda Veeroja alati kohal. Jäädvustusel on ta rahvusvahelisel turismimessil Tourest 2023.

Vihatestist rahvamaja saunani

Kolmepäevased pidustused algavad reedel, 20. oktoobril Haanja Puhke- ja Spordikeskuses, kus Eda Veeroja eestvõttel räägitakse saunakommetest ja -pärimusest aga võrreldakse ka erinevaid vihtasid. Sauna sobiva muusikaga sisustab ka saunadesse jõudvat arutelu pillimees Vladimir Kirjanen.

Rõuge saunapäevade Sanna! 2023 plakat.

Laupäeval, 21. oktoobril on aga Rõuge kandis ülevallaline saunapäev, kus huvilistele teevad oma uksed valla paarkümmend valla kodusauna.

Eriti eriliseks ähvardab aga kujuneda valla saunahõnguline sünnipäevapidu, mida peetakse Rõuge rahvamajas. Reklaamis igatahes seisab, et „rahvamaja „sauna“ kütavad soojaks vallajuhid“.

Rahvamaja „sauna“ kütavad soojaks vallajuhid.

Pühapäev toob vihtlemispeo Rõuge suurjärve veerde.

Suurim ja sügavaim pidu

„Pühapäev tuleb mitmeski mõttes kõige-kõige: Eestimaa sügavaima järve, Rõuge Suurjärve ääres pannakse püsti Eesti suurim saunatelk ning algab Eesti seni teadaolevaist suurim vihtlemispidu! Saunalaval saab ise end vihelda, lasta end teistel vihelda ning vihelda teisi professionaalide õpetuste järgi,“ tutvustab tulevast saunasündmust uudisteportaal Külauudised.

Vihtlemispeo, väidetavasti aegade suurima reklaam.

Eda Veeroja lisab: „Võetagu aga trummid ja oma vihad ja joogikruus kaasa, tee ja vesi on meil olemas, leilist rääkimata!“

„Saunalaval kohtud meie saunasõpradega Leedust, Lätist, Soomest ja mõned Eestis elavad jaapanlasedki on oma vihtlemise oskusi näitamas,“ lisavad teised korraldajad.

Selline on sauna-aasta logo.

Rõuge pidustustele, mis on osa ka Tartu 2024 kultuuriprogrammist oodatakse ka Ülemaailmse Saunaassotsiatsiooni presidenti Risto Elomaad.

Pühapäeval saab Nursi külakeskuses vaadata ka legendaarset ja hulga auhindadega pärjatud filmi „Savvusanna sõsarad“.

Saunaline sünnipäev

Rõuge saunapidustuste ajalugu ulatub aasta taha, mil Lõuna-Eesti kuplite vahel korraldati esmakordne avatud saunade päev.

Meie Rõuge valla saunapered alustasid sauna-aastat juba möödunud aasta oktoobris..

Vallaveeb meenutab seda nii: „Meie, Rõuge valla saunapered alustasid sauna-aastat juba möödunud aasta oktoobris, kui meie vald sai viieaastaseks. Tähistasime valla sünnipäeva igaüks oma koduses saunas tavalisest pidulikuma saunaga. 18 toredat saunaperet avasid oma saunasoojad südamed ja saunalava külastajatele, lisaks veel kümned külade, sõpruskondade ja perede koos saunatamised.“