Seal vaadatakse järjest kultuslikke saunafilme „Miesten vuoro“ ja „Savvusanna sõsarad“, mida mõlemaid iseloomustab erakordne avameelsus, mis avaldub just nimelt saunalaval.

Sauna-aasta logo

„Savvusanna sõsarate“ produtsendi Marianne Ostrati sõnul pole sellist kahe filmi ühisseanssi kunagi varem toimunud.

„Soome mehed alasti saunas, jututeemad väga isiklikud ja kohati ka raskemeelsed. Need on lood armumisest, sünnitamisest, vallatlemisest, surmast. Sõnaga – elust enesest. Kaamera jäädvustab Soome maastike ürgset ja lihtsat ilu, mehi leiliruumides üle kogu maa. Dokumentaarium avab soome mehe hinge eriti intiimsel ja poeetilisel viisil,“ nii tutvustab Soome filmi Fenno-Ugria.

Need on lood armumisest, sünnitamisest, vallatlemisest, surmast. Sõnaga – elust enesest.

Eesti filmi kohta aga lisab: „“Savvusanna sõsarad“ on kaasaegne film naistest, kes suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku tulevad, oma sügavamaid saladusi jagavad ning kehasse kogunenud häbi ja valu maha pesevad.“

Igal kombel paljad

„Soomes 2010 aastal valminud film sai palju positiivset vastukaja nii kodumaal kui ka rahvusvaheliselt, sest mehed avavad seal ennast, on paljad sõna otseses mõttes. Filmi on näidatud mitmekümnel rahvusvahelisel filmifestivalil. Oli ka Osacari nominent.“ Nii tutvustab filmi „Miesten vuoro“ Soome Instituudi juhataja Hannele Valkeeniemi, kes tuleb linastuse järel nähtut kommenteerima.

Režissöör Anna Hintsi filmi „Savvusanna sõsarad“ pidulik Eesti esilinastus tänavu märtsis Coca-Cola nimega kinos.

Teise kommentaatorina astub kella 20 paiku Artises umbes poole tunni pikkuseks keskusteluks lavale sauna-aasta 2023 idee autor, Maalehe ajakirjanik Rein Sikk.

Kogu üritus on tasuta.