2019. aasta uuring näitas, et tee aktiivsed komponendid võivad lõdvestada veresooni, parandada arterite tööd, vähendada põletikku ja aidata reguleerida kõrget vererõhku põhjustavaid protsesse.

Millised teed on kõrge vererõhu jaoks parimad?

On mitut tüüpi teed, mis võivad aidata kõrget vererõhku alandada. Tähele tuleb aga panna, et mõju võib inimeseti erineda.

Hibiskus

Hibiskuse tee on valmistatud hibiskiõie kuivatatud kroonlehtedest. Sellel on elav punane värv ja meeldivalt hapukas, kergelt hapukas maitse. Hibiskuse tee sisaldab ühendeid, sealhulgas antotsüaniine ja polüfenoole, mis võivad aidata veresooni lõdvestada. See viib nii süstoolse kui ka diastoolse vererõhu taseme languseni.

2019. aasta uuring viitab sellele, et hibisuse tee regulaarne joomine on seotud tagasihoidliku, kuid märkimisväärse vererõhku langetava toimega.

Roheline tee

Roheline tee sisaldab bioaktiivseid ühendeid, mida nimetatakse katehhiinideks, eriti epigallokatehhiingallaati (EGCG), mida on seostatud mitmesuguste tervisele kasulike omadustega, sealhulgas vererõhu alandamisega.

2023. aasta uuring, milles osales enam kui 76 000 Edela-Hiina elanikku, viitab sellele, et üldiselt on rohelise tee tarbimine – olenemata sellest, kui palju ja kui kaua seda tarbitakse – seotud süstoolse vererõhu langusega.

Oliivilehtede tee

Oliivipuu lehtedest valmistatud oliivileheteel on õrn taimne maitse. See tee sisaldab ühendeid nagu oleuropeiin ja hüdroksütürosool, mis arvatakse toetavat vererõhu reguleerimist, soodustades veresoonte lõdvestamist.

2017. aasta uuringus, milles osales 31 inimest, vaatles, mis juhtub, kui inimesed joovad kaks korda päevas oliivilehtede teed. 28 nädala jooksul oli tulemuseks inimeste süstoolse ja diastoolse vererõhu märkimisväärne vähenemine.

Viirpuu marja tee

Ka Eestimaa aedu ilmestab sügiseti viirpuu kirkavärviline lehestik ja marjad.

Viirpuu marjade tee on kergelt magusa ja hapuka maitsega. Traditsiooniliselt südame tervise toetamiseks kasutatav viirpuutee võib aidata veresooni laiendada, parandades vereringet ja aidates kaasa vererõhu alandamisele.

Nelja uuringu ülevaates leiti, et viirpuupreparaadid vähendasid märkimisväärselt vererõhku kerge hüpertensiooniga (prehüpertensioon või 1. astme hüpertensioon) inimestel, kui neid tarvitati vähemalt 12 nädala jooksul.

Kuigi katsed ei hõlmanud konkreetselt viirpuu teed, väärib märkimist, et paljud tees sisalduvad kasulikud ühendid võivad nendele mõjudele kaasa aidata.

Kummelitee

Kummel on populaarne teetaim Eestiski.

Kummelitee on tuntud oma kergete, rahustavate omaduste poolest ning seda kasutatakse sageli lõõgastumiseks ja stressi leevendamiseks. See sisaldab mitmesuguseid kasulikke ühendeid, nagu flavonoidid, terpenoidid ja kumariinid, mis aitavad kaasa taime raviomadustele.

2020. aasta uuringud tõstavad esile kummeli põletikuvastast, maksa kaitsvat ja vererõhku reguleerivat toimet.

Mitu tassi teed peaksite jooma, et vererõhku alandada?

Vererõhu alandamiseks vajalike tasside arv võib inimestel erineda. See võib sõltuda ka tee tüübist, teie üldisest toitumisest, elustiilist ja vererõhu tasemest.

Mõned tõendid viitavad sellele, et regulaarne kahe tassi hibiskuse tee joomine päevas võib aidata kaasa vererõhu langusele pikema aja jooksul.

Kui kaua kulub tee vererõhu alandamiseks? Ka see sõltub erinevatest asjaolidest. Üldiselt võib selleks kuluda mitu nädalat kuni mõne kuu, enne kui on märgata mõõdukat vererõhu langust.

Võimalikud kõrvalmõjud

Tee joomise võimalikud kõrvaltoimed on järgmised:

Kofeiinitundlikkus: tee, eriti must ja roheline tee, sisaldab kofeiini, mis võib mõnel inimesel põhjustada närvilisust, unehäireid või südame löögisageduse tõusu.

Ebamugavustunne kõhus: liigne tee tarbimine tühja kõhu peale võib põhjustada seedeprobleeme või kõrvetisi.

Koostoimed ravimitega: mõned teed, näiteks roheline tee, võivad mõjutada teatud ravimite imendumist või tõhusust. Konsulteerige tervishoiutöötajaga, kui teil on mure ravimite koostoimete pärast.

Hammaste värvumine: tumedad teed nagu must tee võivad pikaajalisel tarbimisel hambaid värvida.

Südamele kasulike teede lisamine oma igapäevarutiini võib olla meeldiv viis vererõhu terviklikuks juhtimiseks. Kuigi tee ei asenda ravimeid ega elustiili muutusi, aitavad nad lõõgastuda ja avaldavad väikest positiivset mõju inimese vererõhule.

Enne kui hakkate regulaarselt rohkem teed jooma, pidage nõu oma arstiga.