KUULA SAADET | Põllult taldrikule - Kaasaegses piimatööstuses mõeldakse mitu aastat ette
Tänavu suve lõpus avatud Paide uut piimatööstust ei nimetata asjata sajandi ehituseks. E-piim juht Jaanus Murakas ütles olukorda kommenteerides, et Baltikumis töötab väga palju piimatööstusi, mille ehitusaasta jääb eelmise sajandi algusesse. „Taasiseseisvumise ajast saadik polegi Eestisse ehitatud täiesti uut piimatööstust, seega oleme tõesti üsna unikaalsed,“ lausus Murakas 100 miljonit eurot maksma läinud tööstuse kohta.
Jaanus Muraka sõnul muudab piima väärtuslikuks tema kolm põhikoostisainet: valk, rasv ja vadaku suhkur ehk laktoos. Vadak sisaldab ka vadaku proteiine, mis on väga väärtuslikud, seetõttu kasutavad vadaku proteiinijooke kulturistid ja kõik need, kellel on vaja oma musklit ilusaks kasvatada. „See on tõesti hästi kiiresti ainevahtusse imenduv valk, millest tehakse ka imikutele piimajooki. Vadaku filtreerimine ja vadakust väärtuslike komponentide välja võtmine on üks piimatööstuse innovatsioone,“ selgitas Murakas „Põllult taldrikule“ podcastis.
Paide piimatööstuses on ühele ruutmeetrile ehitatud rohkem torusid ja kaasaegseid tehnilisi lahendusi, kui oodata oskaks. Kuula „Põllult taldrikule“ saadet ja saa teada miks on piimatööstuse reoveest biojäätmete kogumiseks rajatud kompleksi topelt kanalisatsioonisüsteemid ja miks vadaku töötlemisel on ajaaken üsna väike võrreldes toorpiima töötlemise ajaga.