Järgnes saunaliste vägev heakskiidusumin.

Sikk selgitas saunasajandi saabumisel sotsiaalmeedias lisaks, et „me sauna-aastal 2023 alanud aatevedu ja aatetegu jätkuvad alates 2024 saunasajandina, kus meie tegemata jäänu võtavad üle lapsed ja lapselapsed. Ikka selleks, et me saun turgutaks vägevasti vaimu ja ihu üle sajandite. Elagu saunasajand 2024 - ... !“

Fotol on Riho ja Tamara Hüti koosloometaies, mis jäädvustb saunanaise  Eda Veeroja poolt tänapäevasteks kokku seatud arhailisi saunasõnu. Just neid, mida lausudes avati sauna-aasta 2023 nii Võru- kui Virumaal ja mujalgi Eestis 1. jaanuaril 2023. 
Peagi jõuab see lõuend Eesti esimese saunapealinna Kadrina saunamuuseumisse, kus on uudistatav läbi kogu saunasajandi.

Õhinapõhine ja vihalehine

„Loomulikult on saunasajand nagu sauna aastagi õhinapõhine ja vihalehine,“ täpsustab vastse sajandi sisu Rein Sikk.

„See tähendab et igaüks on absoluutselt vaba korraldama ükskõik millist sauna ja saunakultuuri õhutavat-turgutavat-tutvustavat üritust-ettevõtmist ükskõik kus ja ükskõik millal kogu sajandi jooksul. Ja ikka südame sunnil.“

Heade ja oluliste asjade puhul, ning saun seda vaieldamatult on, tuleb tarviline raha ise tegude ja tegijate juurde, nagu seda imehästi tõestas ka sauna-aasta.“

Rein Sikk

Ja veel: „Ärge laske end heidutada tõigast, et saunasajand algab samamoodi nagu sauna-aastagi eelarvereaga, kus on kirjas täpselt 0 eurot.

Heade ja oluliste asjade puhul, ning saun seda vaieldamatult on, tuleb tarviline raha ise tegude ja tegijate juurde nagu seda imehästi tõestas ka sauna-aasta 2023 triumf enam kui 160 avaliku ürituse ja kümnete tuhandete osasaajatega.“ Nii arutleb saunaminister.

Leevakul korstnasse ehitatud saun. Ka see on me saunasajandi saunarikkus.

Teadlik pärandamine

Maalehe palvel kommenteeris saunasajandi algust Eesti Maaturismi poolt eestveetud sauna-aasta 2023 projektijuht Elin Priks. Ta tõdeb: „ Eestis on saunatarkusi suuliselt edasi on antud juba 8 sajandit. Nüüd kutsume seda pärandama edasi teadlikumalt.“

Priks rõhutab: „2024 kultuuririkkuse aastale sobib saun täienduseks hiiglama hästi. Paljudes spaades, mitmetes maaturismi ja elustiili ettevõtetes ning mõningates kodusaunades on lisas traditsioonilisele eesti saunale võimalik nautida aroomisauna, kappkerisega sauna, indiaani higitelki või elektrikerisega soome sauna.

Meil on sauna kultuuririkkust! Jätkub sisutihe ja praktikarohke saunasajand!“

Eesti kõige põhjapoolsema sauna pesuruum Keri saarel. Taas midagi ainulaadset.

Saun teeb omaks

„Saun ja saunaskäimine on omaette kunst ja kultuur – saun ei ole pelgalt pesemise koht, saun on olemise viis ja elufilosoofia,“ mainis saunasajandit kommenteerides kultuuriloolasest folklorist Marju Kõivupuu.

Saun ei ole pelgalt pesemise koht, saun on olemise viis ja elufilosoofia!

Marju Kõivupuu

„Sauna erilist tähtsust mitte ainult ihuharimise paigana, vaid ka inimestevahelises suhtluses rõhutab kirjanik Anton Hansen Tammsaare (1878-1940), kes oma romaani „Tõde ja õigus“ II köites on kirjutanud, et „kui inimesed on üheskoos saunas käinud, siis on nad omad inimesed, peaaegu sõbrad. Saun teeb kõik ühesuguseks. Saun on nagu haud,““ tsiteerib teadlane.

Eesti üks paljudest saunafestivalidest peetakse Kihnu saarel.

„Oma lapsepõlve-Võrumaa saunaskäikudest mäletan, kuidas uhtmisvesi kallati lapsel kõrgelt üle pea ja öeldi – vesi alla, laps pikaks, silmad selgeks, käed kergeks! Minu esimene saun oli suitsusaun ja ma tunnen, et nüüd olen mina ka kaude osake kultuuripärandist,“ rõõmustab Kõivupuu.

Kadrina Saunaklubi saunasajandi esimese aasta kalendri kaas meenutab sauna-aastat 2023.

Saunavaenlased seebiks

Sügavalt soomeugrilse taju ja hingega poliitik ja ajakirjanik Juku-Kalle Raid pühendas saunale, sauna-aastale 2023 ja saunaminister Siku raamatule „Sauna vägi“ kogu oma kuulsa Jukuraadio 500nda saate 28. detsembril. Nii on ta paslik kommenteerima ka järjekordset „saunahullust“.

Saunapäev Jõhvi linna peatänaval mais 2023, Eesti on just saanud saunaministri Rein Siku , kes on pildil koos Eesti esimese saunapealinna - Kadrina Saunaklubi presidendi Ülo Kaisiga.

„Selge on see, et järgmise sajandi jooksul pole kõva leiliga enam muret. Oma sauna peaks kätte saama eelkõige Putin ja tema järeltulijatest sõbrad, olgu leil neile raiskadele tappev, ent inimlikku saunasajandit läheb vaja ka palju inimlikemal inimestel.

Korralik saun tabagu neid, kes ei lase teistel inimestel rahulikult saunas käia!

Juku-Kalle Raid

Saun ongi kahetine: meie läheme sauna mõnuga, see tähendab, et võtame sauna ja leili! Aga See peakski olema saunasajandi eesmärk!“

Säärane oli Juku-Kalle Raidi leilist õhkuv mõtteavaldus.

Maaleht saunalehena

Veebis leidis saunasajand saunasajandi mõte ka kiitust.

Näiteks nii: „Aitjumma, aitjumma, aitjumma, ait...selle suurepärase ja jätkusuutliku algatuse eest! Hüva leili kõigile saunasõpradele!“ Selle Katre Mölderi hinnagu leiab huviline Facebookli grupist „Eesti külaelu - Life in Estonian villages“.

Aitjumma, ait... selle suurepärase ja jätkusuutliku algatuse eest!

Katre Mölder

Maalehtki jätkab saunasajandi esimesest aastast alates saunauudiste ja saunatarkuste vahendamist oma veebirubriigis „Saunasajand“, mis varem kandis nime „Sauna-aasta 2023“.

Saunadisain ruulib, pildil on Ahja klaassauna OÜ ehitatud klaassaun.

Hoolimata nime muutusest on sealt leitavad Maalehe, Maakodu ja Targu talita sauna-artiklid läbi viimase kümnendi. Mullu ilmus neid lausa 60.

Saunasündmustest ja saunamõtetest ning vana- ja uutmoodi saunakommetest võib ka tänavu ja tulevikus teatada meilile rein.sikk@maaleht.ee.

Kihnu saunafestival