Ettevalmistused algavad aga juba sel nädalavahetusel. Nimelt toimub Mustamäe Elamus Spas esimene koolitus 14 Tallinna ja Tartu saunameistrile, et saada selgeks Saksa päritolu Aufgussi saunarituaalid. Koolitust juhivad maailma paremikku kuuluvad Hollandi saunameistrid Ashley ja Gideon Fijma. Lisaks koolitavad ka Elamus Spa saunameistrid Johanna Jakobson ja Karl-Peeter Kangur.

Nad mõlemad käisid nimelt septembris Saksamaal Eestit esindamas spaa- ja saunakeskusi ühendava organisatsiooni Aufgussi saunameistrite maailmameistrivõistlustel. Aufgussi assotsiatsiooni kuulub 17 riiki – näiteks Jaapan, Kanada, Itaalia, Holland, Saksamaa. Eestist kuulub Aufgussi assotsiatsiooni ainukesena Elamus SPA.

Aufgussi assotsiatsiooni kuulub 17 riiki.

Kuna Elamus Spa on Aufgussi assotsiatsiooni uus liige, siis oli meie saunameistritel võimalus Eestit kui tugeva saunatraditsiooniga riiki tutvustada, aga mitte veel ametlikult võistelda. Maailma parimate saunameistritega mõõduvõtmiseks läheb aga 2024. aasta sügisel Hollandis Thermen Bussloos.

Rätiku palju võimalusi

Alljärgneva usutluse Aufgussi võitlusi oma silmaga näinud ja ka nii-öelda oma käega katsunud Johanna ja Karl-Peeteriga vahendas Maalehele Monika Kuzmina uudisteagentuurist GoodNews.

Aufguss ehk käterätikutega saunaballett, esitajaks Elamus Spa saunameistrid Johanna Jakobson ja Karl-Peeter Kangur.

„Rätik on elementaarne element, mis käib saunaga kaasas, olgu see siis enda kuivatamiseks või keha katmiseks. Vähesed aga mõtlevad, et rätikud võivad muuta sauna palju elavamaks ja veelgi nauditavamaks. Kõige lihtsam on teha rätikuga tuult erinevate liigutustega nii, et kuum õhk ja aroom jõuaks kõigi saunas viibijateni, kuid kogenumad võivad teha ka rätikuga trikke ning kontrollida õhuliikumise intensiivsust,“ räägib Karl-Peeter.

Juhendatud tegevuse võlu

Johanna tõdeb, et sauna saab nautida ise leili visates ja viheldes.

Aga veel mõnusama saunaelamuse saab, kui seda kõike teeb saunameister, lisades leiliveele või jääpallide juurde eri aroome, kasutades eri vihtasid ja kuuma õhu suunamise tehnikaid.

Saunameistri ülesanne on oma tegevuste kaudu pakkuda saunas olevatele külalistele tõelist lõõgastust.

Saunameister Johanna Jakobson

Nii sündisidki saunarituaalid, milleks nimetame 10–15-minutilisi juhendatud tegevusi ja spetsialistide pakutavaid naudinguid saunas.

„Saunameistri ülesanne on oma tegevuste kaudu pakkuda saunas olevatele külalistele tõelist lõõgastust, milles on abiks leili viskamine ja õhuvoolude suunamine ning erinevate viirukite, aroomiõlide, muusika ja vihtade kasutamine,“ selgitab ta.

Hetk Elamus Spa saunarituaalist. Õhu ringi ajamiseks sobib ka lehvik.

Johanna toob esile, et kui saunas on olemas juhendatud tegevus, siis seal olemine pakub rohkem naudingut ja rõõmu. Lisaks mõjuvad aroomiõlid hästi hingamisteedele ning aitavad kehal ja meelel sügavamalt lõõgastuda.

„Paljud ei jaksa pikalt saunas olla, sest seal hakkab liiga kuum, aga kui toimub saunarituaal, siis tähelepanu läheb kuumusest eemale ning inimesed saavad keskenduda sellele, mis saunas toimub, ja nad ei pane tähelegi, et neil liiga palav on. Seega saavad nad rohkem higistada, vihelda, välja elada ning lõõgastuda,“ lausub ta.

Saksamaa stiil

Aufguss on Saksamaalt alguse saanud saunarituaali stiil, kus kasutatakse õhuvoolu liigutamiseks just rätikuid. Arvataksegi, et Aufguss tulenes vajadusest liigutada sauna siseõhku.

Kui inimesed on suletud ruumis ja saunalaval tugevalt higistavad, tekib vajadus ruumi õhutada. Temperatuuri ja niiskuse taastamiseks visataksegi vett sauna kuumadele kividele ja auru jaotatakse õhus pöörleva rätikuga. Nii sündiski tänapäeva Aufgussi esivanem.

Ka õigel ajal ja õiges kohas vee pritsimine kuulub saunameistri oskuste hulka.

Johanna selgitab, et Eesti Aufgussi koolituse ja meistrivõistluste kaudu selgitatakse välja, kes läheb Eestit esindama maailmameistrivõistlustele.

Võistlustel on muuseas hulk kriteeriume, mida hinnatakse. Näiteks kuumuse kasvatamine ja jaotamine, rätitehnika, kasutatud lõhnaained ja nende doosid, teema ja lugu, teostus ja sõuelemendid, emotsioonid, loovus ja atmosfäär, aga ka meeskonnavaim.

Kes soovib lisainfot või kaasa lüüa selle erilise rituaali koolitusel, võib kirjutada: johanna@elamusspa.ee.

Aufguss ehk käterätikutega saunaballett, esitavad maailmameistrivõitlustelt naasnud Johanna ja Karl-Peeter. Aasta pärast on staarideks hoopis uued tegijad.