Köögiviljapeenrad on jälle moes

Küllap on paljud hobiaednikud kevaditi kogenud, kuidas soojade päikesekiirte saabudes kiirustatakse aiapoodi, krabatakse korv erinevaid seemnepakke täis, ahastatakse kassas, kui palju mu porgandikilo maksma võib hakata, ning tõdetakse nii umbes juunis, et pooled pakid jäidki avamata.

Üle-eelmisel aastal ellu kutsutud seemnefestival on näidanud, et hobiaednikud vajavad emotsiooni ajel ostmisele lisaks ka head nõu ja arupidamist, umbes nagu apteegis. Tuleb välja, et kui vahepeal levis mood täita oma aialapp perfektse muruga, kohtab üha enam soovi rajada uuesti köögiviljapeenraid ning kasvuhoonet. Selleks on vaja aiapidamisnipid uuesti meelde tuletada või mõelda seni proovimata lahenduste peale, mis teevad aiapidamise lihtsamaks.

Seemnefestival

Eestis aretatud seemned

Kolmandale Seemnefestivalile tulekuks on hulk häid põhjuseid. See on teadaolevalt ainus koht, kus saab osta Eestis aretatud köögiviljasortide seemet kogu hetkel sordilehel olevast nimekirjast. Maaelu Teadmuskeskuse üks olulisemaid valdkondi on ju Eesti oludele vastavate sortide aretus ja mujal aretatud sortide sobivuse hindamine meie tingimustesse.

Uhke on öelda, et Jõgeva sordiaretus saab tänavu juba 104 aastat vanaks. Lisaks tänapäevastele sortidele on aukohal ka pärandsordid. Festivalil pakutakse sertifitseeritud seemnekartulit viiekilostes kottides ning uuema aja sortide „Teele“, „Tiina“, „Piret“, „Reet“ ja „Maret“ kõrvalt leiab ka „Jõgeva kollase“, „Väikese vereva“ ja „Endla“. Lisaks METK-i valikule on esindatud Baltic Agro vahekultuuride ja köögiviljasortide seemnete ning Scandagra vahekultuuride, meetaimede ning muruseemnetega. Ökomärgisega ürdi- ja meetaimede seemneid ning ürditeesid pakub Eeriksaare teetalu.

Seemnefestival

Töötoad ja nõuandenurk

Koduaednike jaoks on üha olulisem ka see, kuidas oma aia mulda elujõulisena hoida ning koduste vahenditega selle viljakust parandada. Eelmise aasta kogemus näitas, et huvi vahekultuuride, erinevate kasvatusmeetodite ning muldade vastu on väga suur. Seepärast toimuvad päeva jooksul erinevad töötoad, kus jagatakse kasulikke teadmisi õunapuude lõikamisest, aedhernestest, vahekultuuridest, kartuli kasvatamise eri viisidest ja koduaia mullast.

Lisaks töötubadele on avatud nõuandenurk, kus on võimalus METK-i praktikutelt küsida infot köögiviljade, kartuli, vahekultuuride jt aiandust ning keskkonda puudutavate teemade kohta. Kohal on ka Eesti Permakultuuriühing. Matogard ja Ussimo tutvustavad esmakordselt oma kasvumuldi ning vermikomposti. Kirjastuse Hea Lugu laua täidavad aga populaarsed aiandusteemalised raamatud. Põnevust pakub kartulinäitus.

Seemnefestival

Hea Eesti toit

Mõistagi ei puudu festivalilt söök ja jook. Oma kaupa pakuvad piirkonna toidutootjatest Avikala, Mõts ja Mesi, Päike ja Kuu, Raudale talu, Rosiine Leivad, Sepamäe talu, Ulge talu ja Vasula aed. Tühja kõhtu aitavad täita Kohvik Ateljee ning Teearu talu. Peipsimaa Kogukonnaköök võtab toiduvalmistamise õpitubades ette Peipsi kalad.

Seemnefestival

Festival toimub Maaelu Teadmuskeskuse universaalhallis. Jõgeva linna ja Seemnefestivali vahet sõidab tasuta eribuss kaks ringi päevas vastavalt Tartu ja Tallinna rongide aegadele. Festivalile sissepääs tasuta. 

Kui tunned rohenäppude kutset, on põhjust Jõgevale tulla!

Seemnefestival 2024 toimub 2. märtsil Jõgeva alevikus. Festivali programmi leiad SIIT!

Festivali kohta saab lisainfot ka Facebooki lehelt „Seemnefestival 2024“.

Festivali korraldavad Maaelu Teadmuskeskus ja Jõgevamaa Koostöökoda, toetab LEADER-meetme ühisprojekt „Meie oma toit“.

Jaga
Kommentaarid