Puidust välisvooder ei vaja ilmselt pikemat tutvustust. Puit on Eestis ja meie lähiriikides olnud traditsiooniline valik fassaadikattena aastakümneid. Puitkatteid valmistatakse tavapäraselt lehisest või kuusepuidust ning need on hinnatud loodusliku ilu, lihtsuse ja kättesaadavuse tõttu.

Positiivse poole pealt pakub puitvooder välimust, mida on võimalik kohandada täpselt isiklikke eelistusi või arhitektuuristiili arvestades. Puit on ka teiste materjalidega võrreldes soetusmaksumuselt üks soodsamaid lahendusi. Kuid lisaks positiivsetele omadustele on puidul ka varjukülg, milleks on edaspidine hooldus ja üldine vastupidavus.

Korduva hoolduse korral võib puitvoodrilaud püsida viisakas aastaid. Olenevalt piirkonnast ja kasutatud värvi kvaliteedist tuleb värvitud puitu puhastada ning uuesti üle värvida umbes iga viie aasta tagant. Juhul, kui puitu korrapäraselt ei hooldata, jätab niiskuse ja temperatuuride mänglemisest põhjustatud värvikihi koorumine materjali kaitseta. Sellisel juhul on materjal vastuvõtlikum võimalikele mädanemisprotsessidele, samuti ei näe värvikahjustustega fassaad kuigi kena välja.

Vinüül- ehk plastvooder

Vinüül- ehk plastvooder on Eestis vähem tuntud fassaadimaterjal, mida on erinevates värvides, suurustes ja reeglina on valikus ka siledad või puitu imiteerivad viimistlused. Plastist voodrilauad ühendavad kaasaegse traditsioonilisega, kuid lähedalt vaadates need kedagi siiski ära ei peta.

Välimuselt võib hea plastvooder puidust välisvoodrilauast kauem esteetiline püsida, kuid aja jooksul kipub materjal UV-kiirguse tõttu siiski pleekima ja väänduma. Samuti muutub vinüül rabedaks ja lõhenemisele vastuvõtlikuks ka väga külma ilmaga.

Kiudtsemendist voodrilaud

Kiudtsementvooder on muutunud Eestis ja Balti riikides populaarseks eelkõige oma äärmiselt heade omaduste tõttu. Kiudtsement ei mädane, ei paindu, on lõhnatu ning talub ekstreemseid ilmastikuolusid, sealhulgas vihma, lund, rahet, kõrget ja madalat temperatuuri, otsest päikesevalgust ning isegi tugevat tuult. Tsemendisisalduse tõttu on see ka termiitidele, rähnidele ja teistele kahjuritele läbimatu. Materjali vastupidavusest tulenevalt ei vaja see ka erilist hooldust.

CEDRAL-i kiudtsemendist voodrilaudade puitu imiteeriv pind näeb ka väga tõetruu välja. Siiski, kui materjali väga lähedalt ja tähelepanelikult uurida, võib märgata, et materjali tekstuur on pisut liiga ühtlane ja „täiuslik“, et olla päris puit.

Millist materjali eelistada?

Kuna inimeste soovid, ootused ja vajadused on väga erinevad, ei ole sellele küsimusele ainuõiget vastust.

Kui teie süda ihkab looduslikku, töötlemata, värvimata puitu, siis näiteks seedripuidust katteid alternatiivsed materjalid tõesti ei asenda. Kuid igal juhul tuleb arvestada faktiga, et puitvoodrilaud näeb väga hea välja pärast paigaldamist, kuid aegub välimuselt võrdlemisi kiiresti ja vajab hooldust vähemalt iga viie aasta järel.

Kui teile meeldib idee traditsioonilisest või tänapäevasest värvitud puitvoodrilauast, kuid eelistate tüütud hooldustööd vahele jätta, siis ilmselt on CEDRAL-i kiudtsemendist voodrilaud teile parim lahendus.

Jaga
Kommentaarid